Upala prostate, poznata i kao prostatitis, je jedna od najčešćih bolesti prostate kod muškaraca. Prostata je jedna od ključnih žlijezda reproduktivnog sustava, koja se nalazi ispod mjehura i okružuje uretru. Upala prostate može biti uzrokovana bakterijama, virusima ili nepoznatim uzrocima, a simptomi uključuju bol ili poteškoće s mokrenjem, često mokrenje, bol u leđima ili donjem dijelu trbuha i krv u mokraći ili sjemenu. Ova bolest može imati ozbiljne posljedice za zdravlje, stoga je važno da se dijagnosticira i liječi na vrijeme. U ovom članku ćemo saznati 10 najčešćih simptoma upale prostate te kako ih liječiti.

SADRŽAJ:

 • Što je upala prostate?
 • Upala prostate – uzroci
 • Upala prostate simptomi 
  • Upala prostate bolovi
  • Utječe li upala prostate na erekciju? 
 • Liječenje upale prostate 
  • Upala prostate: prirodno liječenje

ŠTO JE UPALA PROSTATE?

Upala prostate, odnosno prostatitis,  je stanje u kojem je prostata, žlijezda veličine oraha koja se nalazi ispod mjehura, upaljena. To je jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod muškaraca starijih od 50 godina. Glavni simptomi upale prostate su bol i poteškoće pri mokrenju. Upala prostate može biti uzrokovana bakterijama, ali se često javlja i bez poznate uzročne infekcije. Liječenje upale prostate uključuje uzimanje lijekova, ali i iziskuje promjenu prehrane.

Ako se upala prostate ne liječi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput infekcije mokraćnog mjehura ili bubrega. Preporučljivo je da muškarci stariji od 50 godina redovito posjećuju liječnika kako bi se upala prostate mogla otkriti i liječiti u ranoj fazi.

Prevencija upale prostate uključuje redovito mokrenje, održavanje zdrave prehrane i održavanje redovitog seksualnog života. Također, kao izvrsno sredstvo kod prevencije i usporavanja bolesti kao što je prostatitis, pokazali su se Regen50 proizvodi.

Upala prostate - prostatits

UPALA PROSTATE – UZROCI

Uzroci upale prostate mogu biti različiti i u nekim slučajevima teško ih je utvrditi. Međutim, neki od najčešćih uzroka upale prostate uključuju:

 1. Infekcije: Upala prostate često je uzrokovana infekcijom bakterijama ili gljivicama. Infekcija se može prenijeti putem seksualnog odnosa ili kroz mokraćni sustav.
 2. Dugotrajno sjedenje: Dugotrajno sjedenje može poremetiti cirkulaciju i dovesti do upale prostate.
 3. Određeni lijekovi: Neki lijekovi, poput lijekova protiv depresije ili lijekova za liječenje hipertenzije, također mogu izazvati upalu prostate.
 4. Stres: Stres može utjecati na imuni sustav i dovesti do upale prostate.
 5. Neuravnotežena prehrana: Neuravnotežena prehrana bogata mastima i nedostatkom vitamina i minerala može povećati rizik od upale prostate.

Postoje i drugi faktori koji mogu povećati rizik od razvoja upale prostate, uključujući neaktivan način života, prekomjernu konzumaciju alkohola, pušenje, stres, te neka medicinska stanja kao što su dijabetes ili visok krvni tlak.

UPALA PROSTATE SIMPTOMI

Simptomi upale prostate variraju ovisno o uzroku i težini stanja.

U nastavku donosimo 10 najčešćih simptoma upale prostate:

 1. Poteškoće pri mokrenju
 2. Često mokrenje, posebno noću
 3. Osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura
 4. Bol ili nelagoda pri mokrenju ili ejakulaciji
 5. Slab protok mokraće
 6. Krv u mokraći ili sjemenu
 7. Bol u leđima, kukovima ili donjem dijelu trbuha
 8. Poteškoće prilikom početka mokrenja
 9. Hitna potreba za mokrenjem
 10.  Osjećaj pečenja ili boli prilikom mokrenja

Upala prostate može također uzrokovati simptome slične gripi, uključujući vrućicu, zimicu i bolove u mišićima. Ako imate neke od ovih simptoma, preporučljivo je da se posavjetujete s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i propisalo odgovarajuće liječenje.

bolovi kod upale prostate

BOLOVI KOD UPALE PROSTATE

Bolovi kod upale prostate obično se javljaju u trbuhu i donjem dijelu leđa, ali mogu se osjetiti i u drugim dijelovima tijela, poput prepona ili penisa. Bolovi se mogu javiti povremeno ili su pak konstantni.  U nekim slučajevima bolovi mogu biti tako jaki da ometaju svakodnevne aktivnosti ili pak spavanje. Ako osjećate bolove koji ne prolaze sami od sebe ili se stanje pogoršava, preporučljivo je da se posavjetujete s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i propisalo odgovarajuće liječenje.

UPALA PROSTATE I EREKCIJA

Prostatitis je upala prostate koja se može pojaviti u različitim oblicima, kao akutni ili kronični. Akutni prostatitis obično se javlja iznenada i može se liječiti antibioticima. Kronični prostatitis, s druge strane, traje duže vrijeme i može biti povezan s bolovima u donjem dijelu trbuha, problemima s mokrenjem i seksualnim poteškoćama.

Erekcija je proces koji se događa kada se penis napuni krvlju, što ga čini tvrdim i spremnim za seksualni odnos. Erekcija se javlja kao odgovor na seksualno uzbuđenje ili podražaje. Kada se to dogodi, krvne žile u penisu se šire, a mišići se opuštaju, što dovodi do povećanja protoka krvi u penisu.

Upala prostate može utjecati na erekciju na više načina. Prvo, bol ili napetost u prostati mogu utjecati na seksualno uzbuđenje, što može dovesti do teškoća u postizanju ili održavanju erekcije. Drugo, upala prostate može utjecati na protok krvi u penisu, što također može dovesti do problema s erekcijom. Možemo zaključiti kako je zdrava prostata izrazito bitna za pravilnu erekciju.

Kako liječiti upalu prostate donosimo u nastavku.

LIJEČENJE UPALE PROSTATE

Liječenje upale prostate ovisi o uzroku i težini stanja, ali obično uključuje sljedeće:

 • Terapiju lijekovima: Liječnik će obično propisati lijekove za liječenje upale prostate, poput antibiotika ili lijekova protiv bolova.
 • Promjenu prehrane: Preporučuje se jesti hranu bogatu vitaminima i mineralima kako bi se poboljšalo stanje prostate. Potrebno je pripaziti na količinu obroka i izbjeći hranu koja može pogoršati simptome, poput alkohola i kofeina.
 • Fizikalnu terapiju: U nekim slučajevima liječnik može preporučiti fizikalnu terapiju kako bi se poboljšala cirkulacija i smanjili simptomi upale prostate.
 • Promjenu životnog stila: Promjena životnog stila može pomoći u smanjenju simptoma upale prostate. To uključuje redovito mokrenje, održavanje zdrave tjelesne težine i održavanje redovitog seksualnog života.

Liječenje upale prostate obično je uspješno i može ublažiti simptome i poboljšati kvalitetu života.

upala prostate liječenje

UPALA PROSTATE PRIRODNO LIJEČENJE

Postoje različiti prirodni načini koji se mogu koristiti za liječenje upale prostate. Prije nego što se odlučite za bilo koji prirodni način liječenja, preporučljivo je da se posavjetujete s liječnikom kako bi se utvrdilo je li to sigurno i prikladno za vaše stanje.

Evo nekoliko prirodnih načina liječenja upale prostate:

 • Konzumiranje hrane bogate vitaminom C: Vitamin C pomaže u održavanju zdrave prostate i može pomoći ublažiti simptoma upale. Hrana bogata vitaminom C uključuje citrusna voća, papriku, kivi i brokulu.
 • Korištenje začina: Zanimljivo, neki začini mogu imati anti-upalna svojstva koja mogu pomoći u liječenju upale prostate. To uključuje češnjak, cimet, kurkumu i peršin.
 • Masaža prostate: Masaža prostate može pomoći ublažiti upalu i poboljšati protok krvi u prostatu. Međutim, treba imati na umu da masažu prostate treba obaviti samo pod nadzorom stručnjaka.
 • Redovito mokrenje: Redovito mokrenje pomaže u održavanju zdravlja prostate i može pomoći u smanjenju simptoma upale. Preporučuje se mokriti barem svakih šest sati kako bi se izbjeglo zadržavanje mokraće.
 • Promjena životnog stila: Promjena životnog stila može pomoći u smanjenju rizika od upale prostate i poboljšati opće zdravlje. To uključuje redovitu tjelovježbu, zdravu prehranu i održavanje zdravog tjelesnog težine.
 • Uzimanje dodataka prehrani, poput Regen50 proizvoda: Dodaci prehrani koji sadrže beta-sitosterol, koji se može pronaći u sjemenkama bundeve, pšenici i raži, mogu pomoći u smanjenju simptoma upale prostate.

REGEN50 su potpuno prirodni proizvodi koji u kombinaciji aktivnih prirodnih sastojaka mogu pomoći kod upale prostate (prostatitisa). Sastojci u Regen50 proizvodima, kao što su sjemenke bundeve, mogu biti korisni za ublažavanje simptoma prostatitisa. Proizvodi sadrže i druge sastojke koje su bitne za očuvanje zdravlje prostate, poput ekstrakta sabal palme, ekstrakta kore afričke šljive, cinka, magnezija i vitamine C, E i B6.

Pročitaj više o savjetima kako očuvati zdravlje prostate.