Dobroćudno povećanje prostate, ili benigna hiperplazija prostate (BPH), je učestalo stanje gdje se prostata, žlijezda koja okružuje mokraćni kanal, povećava. Ova promjena veličine prostate može dovesti do problema s mokrenjem, poput učestalog mokrenja, naglih poriva za mokrenjem, noćnog mokrenja i bolova ili teškoća pri mokrenju. Iako nije rak, BPH može utjecati na kvalitetu života i dovesti do daljnjih zdravstvenih problema.

Srećom, postoje mnoge opcije za liječenje dobroćudnog povećanja prostate, uključujući prirodne i medicinske tretmane. U ovom članku možete saznati za različite opcije liječenja BPH-a.

KAKO PREPOZNATI DOBROĆUDNO POVEĆANJE PROSTATE?

Dobroćudno povećanje prostate, također poznato kao benigna hiperplazija prostate (BPH), je benigni tumor koji se javlja kada se prostata povećava. U većini slučajeva, uzroci ovog stanja nisu potpuno razjašnjeni, ali se pretpostavlja da se javlja zbog hormonske neravnoteže i genetskih predispozicija.

Neke od mogućih razloga za dobroćudno povećanje prostate mogu uključivati:

 1. Povećanu razinu hormona testosterona u krvi, što može dovesti do rasta prostate.
 2. Nedostatak hormona estrogena, koji može imati suprotan učinak na rast prostate.
 3. Genetsku predispoziciju za razvoj dobroćudnog povećanja prostate.
 4. Zdravstvene faktore poput prekomjerne tjelesne težine, visokog krvnog tlaka i dijabetesa.
 5. Nedostatak fizičke aktivnosti i loše prehrambene navike.
 6. Stres i emocionalni stres mogu također utjecati na razvoj dobroćudnog povećanja prostate.

Najčešći simptomi dobroćudnog povećanja prostate su teško i bolno mokrenje, često mokrenje noću, gubitak kontrole nad mokrenjem i urinarna inkontinencija. Ovi simptomi se obično javljaju postepeno i mogu se pogoršati s vremenom ako se stanje ne liječi.

Drugi simptomi dobroćudnog povećanja prostate mogu uključivati:

 • Čekanje na početak mokrenja
 • Osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura nakon mokrenja
 • Urinarnu infekciju
 • Krv u urinu

Ako imate neke od ovih simptoma, trebali biste se posavjetovati s liječnikom kako bi se utvrdilo je li uzrok dobroćudno povećanje prostate ili neko drugo stanje. Liječnik će obaviti fizički pregled i možda preporučiti dodatne testove, poput ultrazvuka prostate ili analize urina, kako bi se postavila točna dijagnoza.

UZROKUJE LI DOBROĆUDNO POVEĆANJE PROSTATE RAK?

Ne, dobroćudno povećanje prostate ne uzrokuje rak. Dobroćudno povećanje prostate je benigni tumor, što znači da se ne širi na druge dijelove tijela i ne predstavlja opasnost za život. Međutim, ako se stanje ne liječi, može dovesti do ozbiljnih simptoma i komplikacija, poput urinarnog zadržavanja i upale mokraćnih putova.

Rak prostate je maligni tumor, što znači da se može širiti na druge dijelove tijela i predstavlja opasnost za život. Simptomi raka prostate obično uključuju teško i bolno mokrenje, gubitak kontrole nad mokrenjem, krv u urinu i urinarnu inkontinenciju. Ako imate neke od ovih simptoma, trebali biste se posavjetovati s liječnikom kako bi se utvrdilo je li uzrok rak prostate ili neko drugo stanje.

Zaključno, dobroćudno povećanje prostate nije isto što i rak prostate i ne uzrokuje rak. Međutim, oba stanja se mogu javiti kod muškaraca i imaju slične simptome, pa je važno da se posavjetujete s liječnikom ako imate bilo kakve znakove i simptome koji vas brinu.

DOBROĆUDNO POVEĆANJE PROSTATE – LIJEČENJE

Liječenje dobroćudnog povećanja prostate (BPH) uključuje nekoliko metoda, kao što su:

 1. Terapiju lijekovima: lijekovi koji smanjuju simptome poput alfa-blokatora i inhibitora 5-alfa-reduktaze.
 2. Tjelesnu aktivnost: važnost tjelesne aktivnosti, poput hodanja ili plivanja, može pomoći kod ublažavanja simptoma.
 3. Promjena životnog stila: Promjena prehrane, smanjenje kofeina i mokrenje u stalnom vremenskom razmaku također mogu pomoći smanjivanju simptoma.
 4. Minimalno invazivne procedure: također se mogu koristiti za uklanjanje suvišnog tkiva prostate.
 5. Kirurško liječenje: U težim slučajevima može se preporučiti kirurško liječenje, poput prostatektomije.

dobrocudno povecanje prostate lijecenje

Iako ne postoji način da se 100% spriječi razvoj dobroćudnog povećanja prostate, postoje neke mjere koje muškarci mogu poduzeti kako bi smanjili rizik od tog stanja:

 1. Održavajte zdravu tjelesnu težinu i izbjegavajte debljanje. Pretilost se povezuje s povećanim rizikom od dobroćudnog povećanja prostate.
 2. Redovito se krećite i vježbajte. Fizička aktivnost može pomoći u smanjenju rizika od razvoja dobroćudnog povećanja prostate.
 3. Zdravo se hranite. Prehrana bogata voćem, povrćem i integralnim žitaricama može pomoći u smanjenju rizika od dobroćudnog povećanja prostate.
 4. Smanjite unos alkohola i kofeina. Prekomjerno konzumiranje alkohola i kofeina može povećati rizik od dobroćudnog povećanja prostate.
 5. Izbjegavajte dugotrajno sjedenje. Ukoliko puno vremena provodite sjedeći to također može povećati rizik od dobroćudnog povećanja prostate.
 6. Ne odgađajte posjet liječniku. Ako imate simptome dobroćudnog povećanja prostate, kao što su teškoće s mokrenjem ili česte potrebe za odlaskom u WC, posavjetujte se sa svojim liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i propisao odgovarajući tretman.
 7. Koristite dodatke prehrani koji mogu imati blagotvoran učinak na simptome dobroćudnog povećanja prostate, kao što su Regen50 kapsule. Potpuno prirodni proizvod koji sadrži ekstrakte sjemenki bundeve, afričke šljive i sabal palme. Studije su pokazale da ove tvari imaju pozitivan učinak na dobroćudno povećanje prostate.

Saznaj više o tome kako Regen50 proizvodi mogu pomoći kod dobroćudnog povećanja prostate.