Prostata je ključni organ u muškom reproduktivnom sustavu i igra važnu ulogu za zdravlje muškaraca. S godinama, mnogi muškarci suočavaju se s problemima vezanim uz prostatu, uključujući hiperplaziju prostate i rak prostate. Stoga je izuzetno važno da muškarci razumiju što je važno za zdravlje prostate, o čemu pišemo u nastavku članka.

ZDRAVLJE PROSTATE: KAKO GA OČUVATI?

Prostata je mala žlijezda koja se nalazi ispod mokraćnog mjehura. Jedan je od najvažnijih organa u muškom reproduktivnom sustavu i odgovoran je za proizvodnju tekućine koja čini veliki dio sjemene tekućine. Zdravlje prostate je važno za održavanje zdrave funkcije muškog reproduktivnog sustava i prevenciju bolesti.

Međutim, s godinama, mnogi muškarci počinju doživljavati probleme s prostatom. Najčešće se tu radi o hiperplaziji prostate, koja uključuje povećanje veličine prostate i dovodi do problema s mokrenjem, te rak prostate, koji je čest uzrok smrti kod muškaraca starijih od 50 godina.

Na sreću, postoji mnogo načina na koje muškarci mogu sačuvati zdravlje prostate. Zdrava prehrana, redoviti pregledi kod liječnika i odgovarajuće tjelesne aktivnosti su važne mjere za održavanje zdravlja prostate. Također, neki prirodni proizvodi, kao što su REGEN50 proizvodi,  su se pokazali korisnim u prevenciji i liječenju problema s prostatom.

PREHRANA ZA ZDRAVLJE PROSTATE

Razumijevanje važnosti zdrave prehrane iznimno je za održavanje zdravlja prostate.

prehrana za zdravlje prostate

U nastavku donosimo 10 savjeta kako prehranom možete utjecati na zdravlje prostate:

 1. Jedite više cjelovitih namirnica: Cjelovite namirnice, poput povrća, voća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova, bogate su antioksidansima i nutrientima koji pomažu za zdravlje prostate.
 2. Povećajte unos sirovog povrća: Sirovo povrće, poput brokule i kupusa, sadrže spojeve koji pomažu u prevenciji raka prostate.
 3. Ograničite unos mesa i životinjskih proizvoda: Meso i životinjski proizvodi, posebno crveno meso, povećavaju rizik od raka prostate.
 4. Povećajte unos ribljih ulja: Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribljim uljima, pomažu u prevenciji hiperplazije prostate.
 5. Jedite više voća i povrća bogatih likopenom: Likopen, karotenoid koji se nalazi u rajčici i drugom voću i povrću, pomaže u prevenciji raka prostate.
 6. Ograničite unos soli i šećera: Prekomjerna konzumacija soli i šećera povećava rizik od hiperplazije prostate i drugih zdravstvenih problema.
 7. Povećajte unos zelenog čaja: Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji pomažu u prevenciji raka prostate.
 8. Ograničite unos alkohola: Prekomjerna konzumacija alkohola povećava rizik od hiperplazije prostate i raka prostate.
 9. Jedite više češnjaka i luka: Češnjak i luk sadrže spojeve koji pomažu u prevenciji raka prostate.
 10. Jedite hranu bogatu selenom: Selen, mineral koji se nalazi u morskim plodovima, žitaricama i orašastim plodovima, pomaže u prevenciji raka prostate.

VAŽNOST VJEŽBANJA ZA ZDRAVLJE PROSTATE

vjezbanje za zdravlje prostate

U nastavku saznajte koje su sve dobrobiti vježbanja za zdravlje prostate i što se preporučuje:

 1. Redovita tjelesna aktivnost: Redovita tjelesna aktivnost, poput hodanja, trčanja ili vožnje biciklom, pomaže u održavanju zdrave mase tijela i smanjuje rizik od hiperplazije prostate i raka prostate.
 2. Vježbe za jačanje mišića: Vježbe za jačanje mišića, poput sklekova i čučnjeva, pomažu u jačanju mišića u području zdjelice i prostate, što može pomoći u prevenciji problema s prostatom.
 3. Vježbe disanja: Vježbe disanja, poput joge i meditacije, pomažu u smanjenju stresa i povećanju relaksacije, što može pomoći u prevenciji problema s prostatom.
 4. Vježbe za kontrolu mokrenja: Vježbe za kontrolu mokrenja, poput Kegelovih vježbi, pomažu u jačanju mišića zdjelice i povećavaju kontrolu nad mokrenjem, što može pomoći u prevenciji problema s prostatom.
 5. Izbjegavajte dugotrajno sjedenje: Dugotrajno sjedenje može dovesti do povećanja tlaka na prostatu i povećanja rizika od problema s prostatom.

PRIRODNI LIJEKOVI ZA ZDRAVLJE PROSTATE

Sljedeći prirodni sastojci se često preporučuju za održavanje zdravlja prostate:

 1. Cink: Cink je esencijalni mineral koji ima ključnu ulogu u funkciji prostate.
 2. Beta-sitosterol: To je biljna tvar koja se često nalazi u dodacima prehrani i ljekovitim biljem poput plodova oraha i sjemenki. Koristi se za smanjenje simptoma povezanih sa zdravljem prostate.
 3. Sabal palma: To je biljka koja se često koristi u prirodnom liječenju problema s prostatom. Sabal palma (Saw palmetto) može smanjiti simptome poput noćnog mokrenja, bolova u zdjelici i nelagode.
 4. Likopen: To je fitokemikalija koja se nalazi u rajčicama i drugim namirnicama poput melona i guave. Povezuje se s očuvanjem zdravlja prostate.
 5. Vitamin D: Vitamin D je esencijalni vitamin koji se može dobiti putem sunčeve svjetlosti i hrane kao što su jaja i jetra. Igra važnu ulogu u zdravlju prostate.

Svi prethodno navedeni prirodni sastojci sastavni su dio Regen50 proizvoda. Regen50 i Regen50 Strong kapsule su potpuno prirodni dodaci prehrani čiji pomno odabrani sastojci pridonose zdravlju prostate i mokraćnih putova.

Pročitaj više o tome što je dobro za prostatu.