Liječenje bolesti prostate može biti uspješno, no potrebno je brzo reagirati.

Svaka od glavnih bolesti prostate se može liječiti, pa čak i rak prostate, no ako budete dugo čekali na liječenje, niti kirurgija ni radioterapija neće biti, u konačnici, uspješna. Kod benigne prostatične hiperplazije (BPH-a), nekoliko je studija potvrdilo da postoji razina sekundarnih oštećenja na mjehuru uzrokovanih opstrukcijom, nakon čega potpuni oporavak postaje manje vjerojatan. Ukoliko prostatitis postane kroničan, često su potrebni ponovljeni i dugotrajni postupci liječenja.

Redovita kontrola prostate omogućava rano otkrivanje bolesti u fazi kada se općenito bolesti prostate mogu liječiti, a preventivne strategije mogu prvenstveno smanjiti rizike od razvoja bolesti. Dobro bi bilo kombinirati ih s redovitim, općim zdravstvenim pregledima za dijagnosticiranje drugih potencijalno opasnih bolesti kao što su visoki krvni tlak, visoki kolesterol i dijabetes.

Na neki način, prostata pruža ključ za opće bolje zdravlje muškaraca. Općenito je preporučljivo da muškarci iznad 40 godina starosti imaju godišnju zdravstvenu provjeru, koja bi trebala uključivati ​​procjenu prostate, uključujući PSA test. Dok jednokratna PSA provjera daje određenu količinu informacija, redovite provjere su više informativne jer pokazuju stopu porasta PSA. Nagli porast PSA je prilično sličan blještavom svjetlu na ploči s instrumentima vašeg automobila; govori vam da nešto nije u redu, što će, ako se na odgovarajući način liječi, pomoći spriječiti kvarove. Možda ćete morati tražiti PSA test, jer ga doktori samoinicijativno rijetko nude. Zapišite rezultate i redovito ih pratite.

Liječenje bolesti prostate – Alternativne metode liječenja

Očigledno je poželjno usvajanje zdravih životnih navika u smislu obogaćivanja prehrane (voće, povrće, prirodni dodaci prehrani) te aktivnom i redovitom tjelovježbom te pravovremenom prevencijom. Ako ste aktivni, vjerojatno ćete ostati zdravi i osjećati se puno boje. A isto tako ćete smanjiti šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Također neće izostati ni zdravlje vaše prostate, budući da postoje dokazi da su muškarci s prekomjernom težinom te višom razinom kolesterola podložniji oboljevanju od raka prostate. S druge strane, pravilna, zdrava i uravnotežena prehrana, obogaćena kvalitetnim prirodnim sastojcima je još jedan od ključnih faktora prevencije i liječenja bolesti prostate.

BPH (benigna hiperplazija prostate) je također češća kod pretilih muškaraca, a kirurški zahvati na pretilim osobama su uveliko rizičniji nego kod osoba s  regularnom tjelesnom težinom. Osim toga, bolesti prostate, kao i mnoge druge bolesti, je bolje spriječiti nego liječiti. Često se mogu pročitati savjeti za konzumiranje niže navedenih namirnica, minerala i vitamina kako bi uspješno preventirali moguće bolesti prostate, ali isto tako i doprinijeli brzom i uspješnom liječenju od istih.

HRANA ZA LIJEČENJE PROSTATE

Cink

Nedostatak cinka je pomalo neobičan uzrok, ali može biti odgovoran za neke probleme prostate, kao i impotenciju. Stoga je važno uključiti dobre izvore cinka u vašu prehranu: na primjer, meso, ribu, cjelovite žitarice i mahunarke, kao što su grašak i grah.

Vitamini B6, C i E

Opće je poznato da su vitamini jedan od najvažnijih elemenata za ispravno funkcioniranje cjelokupnog organizma, pa tako i liječenje bolesti prostate – kojoj posebno pogoduju vitamini B6, C i E. Vitamin B6 je od velike pomoći u smanjenju kromosomskih lomova te tako automatski smanjuje rizik od raka prostate. Uz sve ostale zdravstvene prednosti, vitamin C pozitivno djeluje na prostatu podižući imunitet i antioksidativno djelovanje. Dok vitamin E blagotvorno djeluje na krvotok i poboljšava prokrvljenost, te ima protuupalna svojstva. Svi ovi vitamini su prisutni u hrani, a moguće ih je uzimati i putem prirodnih dodataka prehrani.

Magnezij

Magnezij je uglavnom povezan sa zdravljem kostiju i pozitivnim učincima na kardiovaskularni sustav, međutim, ovaj je mineral potreban za obavljanje više od 300 biokemijskih procesa u organizmu. Istraživanja su pokazala da je dodatni unos magnezija djelotvoran u liječenju mnogobrojnih bolesti, pa tako i bolesti vezane uz prostatu. Ukoliko se redovito i u zdravim količinama unosi u organizam, magnezij uspješno pomaže kod problema uvećane prostate (BPH), određenih oblika prostatitisa, a ujedno ima i protuupalno djelovanje te pospješuje liječenje bolesti prostate.  Magnezij se može pronaći u namirnicama poput špinata, blitve, bundevinim sjemenkama, bademima, jogurtu, avokadu, smokvama, bananama, a čest je element i u specijaliziranim prirodnim dodacima prehrani npr. REGEN50

Rajčice (antionsidans likopen)

Smatra se da antioksidansi štite stanice tijela od tvari koje uzrokuju rak. Glavni antioksidansi, koji se nalaze u voću i povrću, su vitamini A, C i E, te likopen, koji se nalazi u rajčicama. Dva najučinkovitija antioksidansa su vitamin E i likopen. Istraživanja su pokazala da oni ljudi koji jedu puno rajčica su manje rizični od oboljenja od određenih vrsta raka, osobito raka prostate. Rajčice su učinkovitije kada su obrađene ili kuhane, jer zagrijavanje s malo ulja pomaže u otpuštanju likopena iz kože rajčice i olakšava apsorpciju.

Sabal palma

Biljka Sabal palma (Saw palmetto) raste na jugoistoku SAD-a, a pokazalo se da smanjuje djelovanje 5-alfa-reduktaze, čimbenike napredovanja i upalne tvari odgovorne za zajedničke simptome benigne hiperplazije prostate (BPH). Provedena je i studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine (izvor).

Kopriva

Kopriva je biljka koja ima dugu povijest u medicinskoj uporabi, pogotovo na tlu Europe. Stoljećima, muškarci s urinarnim problemima su koristili ovu biljku za liječenje bolesti prostate, rješavanje bola u pelvisu, bola i peckanja prilikom uriniranja, kao i drugih urinarnih poteškoća. Kopriva djeluje smirujuće na urinarni trakt, a ujedno i pomaže ljudima koje muče problemi s prostatom. Uz dodatak svojim protuupalnim svojstvima, kopriva je također i diuretik, što ju čini odličnim sredstvom za liječenje problema vezanim uz prostatu, uključujući prostatitis i uvećanje prostate tj. benignu prostatičnu hiperplaziju (BPH). Iako se kopriva kao lijek za prostatu može sama koristiti, u kombinaciji s drugim sredstvima kroz prirodne dodatke prehrani, može činiti čuda.

Vježbanje

Redovito vježbanje je važno za očuvanje dobrog zdravlja i igra važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja mnogih bolesti. Nedavna studija provedena u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala je da su muškarci koji su vježbali samo 3 sata tjedno imali 70% manje šansi da će oboljeti ili umrijeti od raka prostate. Vježba nam također pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, osobito u kombinaciji sa zdravom prehranom i prevencijom.

Istaknuti “pivski trbuh”, koji je toliko karakterističan za muškarce s prekomjernom težinom, snažno je povezan s povećanim rizikom od srčanog udara i moždanog udara. Stoga je smisleno pokušati napraviti umjerenu fizičku aktivnost najmanje 30 minuta, pet ili više puta tjedno.

Zapamtite da vježbanje ne samo da troši kalorije, već i povećava brzinu metabolizma do 12 sati nakon napora. Zbog toga je vježbanje dva puta dnevno posebno dobro ako aktivno pokušavate izgubiti težinu.

Pušenje

Iako pušenje ne uzrokuje neposrednu bolest prostate, može dovesti do raka mokraćnog mjehura i bubrega, te zbog toga što oštećuje krvne žile može rezultirati smanjenim erekcijama i erektilnom disfunkcijom.

Specijalizirani prirodni proizvodi

Korištenje ove metode je u značajnom porastu u zadnje vrijeme zbog svoje neškodljivosti i učinkovitosti kad se radi o problemima s prostatom i erektilnom disfunkcijom slabijeg i srednje jakog intenziteta. Najpopularijnij specijalizirani dodaci prehrani kojima se uspješno poboljšava funkcioniranje prostate i smanjuje ili potpuno uklanja problem erektilne disfunkcije su REGEN50 i REGEN50 STRONG, poznatog njemačkog proizvođaća prirodnih dodataka prehrani i krema Nutrilago®.
 

 

Pročitaj više o lijekovima za prostatu. Donosimo 5 najboljih lijekova za prostatu >