Bol, pojačani nagon za mokrenjem, žarenje i mutna boja mokraće…  Ako se suočavate s ovim
simptomima vjerojatno imate urinarnu infekciju. Infekcije urinarnog trakta, nakon infekcija dišnog sustava druge su po učestalosti u ljudskoj populaciji. Kako biste se riješili tih tegoba bitno je da na vrijeme prepoznate simptome i potražite prirodno, ali moćno rješenje. U nastavku teksta saznajte koji je najbolji lijek za urinarne infekcije.

Urinarna infekcija

Infekcija urinarnog trakta (UTI) može nastati u u njegovom gornjem i donjem dijelu -bubrezima, mokraćovodu, mokraćnom mjehuru i mokraćnoj cijevi.

Infekcije mogu biti bolne i dugotrajne, a obično se javljaju kada bakterije kroz mokraćovod uđu u mokraćne kanale i počnu se množiti u mokraćnom mjehuru. Liječnici uglavnom infekcije mokraćnog sustava liječe antibioticima. Ali, možete poduzeti korake kako biste smanjili šanse za dobivanje infekciju. Pri tome je prvi korak uzimanje dodataka prehrani kao što je REGEN50 koji svojim probranim prirodnim sastojcima dokazano djeluju na ublažavanje urinarnih tegoba.  U nekim slučajevima antibiotici ne mogu doprijeti do bakterija koje se skrivaju na stijenkama mokraćnog mjehura ili pak bakterije postanu otporne na antibiotike i u takvim slučajevima su prirodni dodaci prehrani najbolji lijek za urinarne infekcije.

Simptomi urinarnih infekcija

Simptomi infekcija gotovo su jednaki kod muškaraca i žena, osobito kada je u pitanju infekcija gornjeg trakta. Pored uobičajenih simptoma, kod infekcije donjeg trakta, muškarci mogu osjetiti i rektalnu bol. Uz ostale simptome, žene s infekcijom donjeg trakta mogu osjetiti i bolove u zdjelici.

Infekcije mokraćnog sustava nisu uvijek praćene simptomima, ali kad se pojave mogu uključivati:

 • Snažnu i intenzivnu potrebu za mokrenjem
 • Osjećaj žarenja prilikom mokrenja
 • Često izlučivanje malih količina urina
 • Mutnu boju mokraće
 • Crvenu, svijetlo ružičastu ili smeđu mokraća
 • Intenzivan miris
 • Bol u zdjelici, kod žena posebno u središtu zdjelice i oko područja stidne kosti.

 

Vrste infekcija mokraćnog sustava

Infekcija mokraćnog sustava može se zamijeniti s drugim stanjima kod starijih odraslih osoba. Svaka vrsta infekcije može rezultirati specifičnim znakovima i simptomima, ovisno o tome koji je dio mokraćnog sustava zahvaćen.

Simptomi infekcije kada su zahvaćeni bubrezi (akutni pijelonefritis):

 • Bol u gornjem dijelu leđa i boku
 • Visoka temperatura
 • Treskavica i jeza
 • Mučnina
 • Povraćanje

Simptomi infekcije kada je zahvaćen mjehur (cistitis):

 • Pritisak na zdjelicu
 • Nelagoda u donjem dijelu trbuha
 • Učestalo, bolno mokrenje
 • Krv u mokraći

Simptomi urinarne infekcije kada je zahvaćena uretra (uretritis):

 • Osjećaj pečenja prilikom mokrenja
 • Sekret

Bitno je identificirati točan dio mokraćnog sustava koji je zahvaćen infekcijom kako bi dobili najbolju moguću terapiju.

Urinarne infekcije kod muškaraca

Većina urinarnih infekcija uzrokovana je bakterijom Escherichia coli (E. coli), koja je prirodno prisutna u tijelu. Bakterije u mokraćni kanal dolaze kroz uretru. Uretra je cijev koja odvodi mokraću iz mokraćnog mjehura kroz penis. Urinarne tegobe kod muškaraca češće su u starijoj dobi. Jedan od razloga je taj što je kod starijih muškaraca vjerojatnije da će razviti nekancerozno povećanje prostate, nazvano benigna hiperplazija prostate. gdje se mokraćna cijev spaja s mokraćnim mjehurom. Povećanje prostate može zagušiti vrat mokraćnog mjehura, što otežava slobodni protok mokraće. Ako se mokraćni mjehur ne isprazni u potpunosti, bakterije koje se obično ispiru mokraćom mogu se razmnožiti.

urinarne infekcije kod muškaraca

Saznajte koji su najbolji lijekovi za prostatu

Ostali čimbenici koji mogu povećati rizik od infekcije su:

 • Smanjeno kretanje tijekom duljeg perioda
 • Nedovoljan unos tekućine
 • Nedavna operacija mokraćnog trakta
 • Dijabetes
 • Fekalna inkontinencija)
 • Analni sex (zbog izloženosti većem broju bakterija)

DIJAGNOZA I LIJEČENJE URINARNIH INFEKCIJA KOD MUŠKARACA

Kako bi dijagnosticirao urinarnu infekciju i na temelju toga mogao propisati lijekove liječnik može zatražiti uzorak urina kako bi provjerio sadrži li urin bakterije ili gnoj. Prisutnost gnoja jasan je simptom urinarne infekcije. Ako liječnik posumnja na povećanu prostatu, možda će napraviti digitalni rektalni pregled pomoću prsta u rukavici kako bi opipao prostatu kroz zid rektuma. Ako je dijagnoza urinarna infekcija liječnik će propisati antibiotske lijekove.

Prirodno liječenje urinarne infekcije

Kako bi se spriječile infekcije i tegobe mokraćnog sustava najvažnije je smanjiti mogućnost ulaska bakterija u sam sustav. Koraci koje možete poduzeti su:

 • Mokrite kad osjetite potrebu, ne odgađajte mokrenje
 • Pijte dovoljno tekućine, kako biste putem urina izbacili moguće bakterije
 • Kad je vruće i aktivni ste unesite dodatnu tekućinu
 • Nakon obavljanja toaleta brišite se sprijeda prema natrag
 • Održavajte genitalno područje čistim i suhim jer se bakterije razmnožavaju i nastanjuju u vlažnim područjima
 • Uzimajte dodatke prehrani

Najbolji lijek za urinarne infekcije

Liječnici uglavnom tegobe liječe antibioticima, međutim vrlo je bitna i prevencija samih tegoba. Kao mjera prevencije preporuča se uzimanje provjerenih dodataka prehrani, kao što su kapsule REGEN50 – prirodne kapsule za regeneraciju prostate i urinarnog trakta koje služe za prevenciju ali i otklanjanje simptoma vezanih uz bolesti prostate. Sadrže učinkovitu formulu od osam prirodnih sastojaka koji su stoljećima poznati po svom snažnom protuupalnom djelovanju. Njihovo pozitivno djelovanje na prostatu, urinarni trakt te održavanje normalne razine hormona testosterona dokazano je u brojnim znanstvenim studijama. REGEN50 prirodna formula ima široki spektar pozitivnog i ljekovitog djelovanja na sve organe i dijelove tijela. Pokazale su se učinkovitim kod zdravstvenih tegoba poput teškog pražnjenja mokraćnog mjehura, učestalog mokrenja noću i danju, bježanja urina, urgencije, slabog mlaza mokraće, čekanja na početak mokrenja, isprekidanog mlaza, osjećaja nepotpunog pražnjenja, kapanja nakon mokrenja i bolnog mokrenja. Ako se koriste redovito, prema uputstvu za upotrebu one djeluju dugoročno i vrlo su učinkovite. REGEN50 ne izaziva nuspojave, registriran je kao dodatak prehrani te je odobren od  Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

REGEN50 STRONG djeluje na iste indikacije kao i REGEN50 s tim da sadrži veću i snažniju koncentraciju čak 12 aktivnih, prirodnih sastojaka koji su stoljećima poznati po svom protuupalnom djelovanju. STRONG formula je do četiri puta učinkovitija od sličnih proizvoda trenutno dostupnih na tržištu. O uzimanju kapsula REGEN50 ili REGEN50 STRONG osobito bi trebali razmisliti muškarci s ponovljenim ili učestalim mokraćnim tegobama i infekcijama.

Urinarne infekcije kod žena

Urinarni trakt čine bubrezi, mokraćovodi, mokraćni mjehur i mokraćna cijev.

Većinu infekcija uzrokuju bakterije, ali neke uzrokuju gljivice, a u rijetkim slučajevima i virusi. Većina infekcija zahvaća samo mokraćnu cijev i mokraćni mjehur, u donjem traktu. Međutim, urinarne infekcije mogu zahvatiti mokraćovod i bubrege u gornjem traktu. Iako su UTI gornjeg trakta rjeđi od mokraćnih infekcija donjeg trakta, oni su obično i ozbiljniji. Iz tog razloga je bitno pravovremeno krenuti s terapijom i uzimati lijek.

Urinarne infekcije su ključni razlog zbog kojeg liječnici savjetuju ženama da se brišu od naprijed prema natrag nakon upotrebe toaleta. Uretra, cijev koja vodi mokraću iz mokraćnog mjehura prema vanjskoj strani tijela nalazi se blizu anusa. Bakterije iz debelog crijeva, poput E. coli, ponekad mogu dospjeti iz anusa u mokraćnu cijev. Odatle mogu putovati do mokraćnog mjehura i, ako se infekcija ne liječi, mogu zaraziti bubrege. Žene imaju kraću uretru od muškaraca i to olakšava bakterijama dolazak do mokraćnog mjehura. Spolni odnosi mogu uvesti bakterije u urinarni trakt. Za neke žene je vjerojatnije da pate od mokraćne infekcije i upale mjehura zbog genetike, odnosno anatomske građe. Žene s dijabetesom mogu biti u većem riziku zbog oslabljenog imunološkog sustava. Ostala stanja koja mogu povećati rizik uključuju hormonalne promjene, multiplu sklerozu i sve što utječe na protok mokraće, poput bubrežnih kamenaca, moždanog udara i ozljede kralježnične moždine. UTI se obično dijagnosticira CT-om ili magnetnom rezonancom te dugom fleksibilnom cijevi – cistoskopom koji omogućuje pogled u mokraćnu cijev i mokraćni mjehur.

urinarne infekcije kod žena

Kronična infekcija i liječenje

Kod starijih muškaraca, infekcije urinarnog trakta su dosta učestale te se povezuju sa povećanom prostatom kao i sa drugim bolestima koje dolaze s godinama. Infekcije mokraćnog sustava nešto su učestalije u žena nego u muškaraca. Kod žena koje su već jednom imale infekciju, veća je vjerojatnost da će se upala ponovno javiti. Kao prevencija preporučuju se prirodni dodaci prehrani poput REGEN50 kapsula.

U većini slučajeva svaku infekciju uzrokuje druga vrsta ili soj bakterija. Neke bakterije mogu napasti stanice tijela i razmnožiti se, stvarajući koloniju bakterija otpornih na antibiotike. Kod žena sklonih ponovljenim upalama, potrebna je antibiotska profilaksa što znači da se nakon prvotnog izlječenja još šest mjeseci propisuje uzimanje niže koncentracije antibiotika. Žene koje češće tijekom godine imaju upale mokraćnog mjehura, trebaju napraviti urinokulturu da se vidi koja bakterija je prisutna i koji antibiotik je djelotvoran. Dva tjedna po završetku terapije treba napraviti kontrolu urinokulture da se vidi je li upala izliječena. Neliječena upala mokraćnog mjehura kod starijih osoba može vrlo brzo napredovati do upale bubrega i urosepse. Kod mlađih osoba je to rjeđe, ali svakako upalu mjehura treba liječiti, osobito kod trudnica.

Kako uzimanje antibiotika nikada nije bezazleno jer se može stvoriti rezistencija te može doći do narušavanja ravnoteže crijevne mikroflore vrijedi pokušati s prirodnim lijekovima kao što su REGEN50 kapsule. REGEN50 kapsule namijenjene su muškarcima i ženama svih dobnih skupina. Osim muškaraca i žena srednje i starije životne dobi, REGEN50 kapsule koriste i mlađi muškarci te žene radi održavanja normalne razine hormona i radi prevencije urinarnih tegoba te općenito cjelokupnog zdravlja mokraćnog sustava. Ako se koriste redovito, prema uputstvu za upotrebu one djeluju dugoročno i vrlo su učinkovite. REGEN50 kapsule ne izazivaju nuspojave, a prilikom kupnje nije potreban recept.

Mjere prevencije za žene kod ponavljajućih urinarnih upala

 • Dovoljan unos tekućine dovodi do češće potrebe za mokrenjem što pomaže u eliminaciji bakterija iz mokraćnih puteva te se smanjuje rizik od pojave infekcija.
 • Veći unos vitamina C čini urin kiselijim te stvara nepovoljne uvjete za rast bakterija koje uzrokuju infekciju. REGEN50 dodatak prehrani, pored ostalog sadrži i znatne količine vitamina C
 • Probiotici mogu pomoći u prevenciji infekcija mokraćnih puteva, bilo da se uzimaju samostalno ili u kombinaciji s antibioticima.
 • Uzimanje učinkovitih dodataka prehrani uz pridržavanje navedenih savjeta može prevenirati nastanak ponavljajućih upala mokraćnog trakta.

Saznaj više:

PROSTATITIS – UZROK IMPOTENCIJE I URINARNIH PROBLEMA KOD MUŠKARCA!

lijek za urinarne infekcije