Noćno mokrenje, također poznato kao nikturija, odnosno nokturija, javlja se kada se osoba budi tokom noći jednom ili nekoliko puta kako bi ispraznila mokraćni mjehur, što može biti znak zdravstvenog problema. Ovu nelagodu koja utječe na kvalitetu sna pa tako i na opće zdravlje i na kvalitetu života mogu izazvati neke bolesti prostate, problem s mjehurom, stres ili neko drugo medicinsko stanje.

Biti svjestan uzroka noćnog mokrenja je ključno za njegovo uspješno liječenje. Stoga, ako patite od noćnog mokrenja, ne oklijevajte potražiti stručnu pomoć. U nastavku članka saznajte više o tome što uzrokuje noćno mokrenje te kako ga liječiti na potpuno prirodan način.

UČESTALO MOKRENJE PO NOĆI – NAJČEŠĆI UZROCI

Uzroci učestalog mokrenja po noći kod odraslih su brojni i mogu uključivati:

 1. Bolesti prostate, kao što su upala prostate ili povećanje prostate, mogu izazvati kontrakciju mjehura i otežati kontrolu mokrenja, uključujući i noćno mokrenje.
 2. Menopauzu: razina ženskih hormona (estrogena i progesterona) opada što može uzrokovati dehidraciju i uzrokovati češće mokrenje
 3. Stres: radi kojeg idemo češće na wc
 4. Problem s mjehurom: kao što su česta želja za mokrenjem, nemogućnost kontrole mokrenja ili inkontinencija
 5. Korištenje određenih lijekova: koji mogu dovesti do povećane proizvodnje mokraće.
 6. Neurološke poremećaje: kao što su Parkinsonova bolest ili multipla skleroza.
 7. Poremećaje sna: kao što su nesanica.
 8. Alkohol ili stimulanse: koji mogu izazvati povećanu proizvodnju mokraće.

KAKO SMANJITI NOĆNO MOKRENJE?

U nastavku donosimo savjete kako smanjiti noćno mokrenje: 

 • Pijte manje tekućine prije spavanja i ne uzimajte diuretike.
 • Idite na WC prije spavanja kako bi se ispraznio mjehur.
 • Ne jedite teška ili začinjena jela prije spavanja.
 • Podesite svoj režim spavanja kako biste se osjećali odmornije.
 • Ako se za stres ili emocionalni stres čini da igraju ulogu u noćnom mokrenju, razgovarajte sa stručnjakom za mentalno zdravlje kako bi se razvio plan za suočavanje sa stresom.

Ako se noćno mokrenje ne smanji nakon primjene ovih koraka ili ako se pojave dodatni simptomi, preporučljivo je da se posavjetujete sa liječnikom radi odgovarajućeg tretmana koji mogu pomoći u smanjenju noćnog mokrenja.

STALNA POTREBA ZA MOKRENJEM

stalna potreba za mokrenjem

Stalna potreba za mokrenjem je kada osoba ima osjećaj da mora često ići na WC, čak i ako nije popila velike količine tekućine. Ovo može upućivati na neka druga medicinska stanja, kao što su infekcija mokraćnog mjehura ili prostate, kamenac  u mokraćnom sustavu ili dijabetes.

Postoje različiti uzroci stalne potrebe za mokrenjem. Neki od najčešćih uzroka su:

 • Infekcija mokraćnog mjehura ili prostate može izazvati bol u mokraćnom mjehuru ili mokraćnim putovima, što može uzrokovati stalnu potrebu za mokrenjem.
 • Kamenac u mokraćnom sustavu može izazvati bol i blokirati protok mokraće, što može uzrokovati stalnu potrebu za mokrenjem.
 • Dijabetes može izazvati žeđ i povećati količinu urina koju tijelo proizvodi, što može uzrokovati stalnu potrebu za mokrenjem.
 • Hiperaktivni mjehur je stanje u kojem mjehur ima nekontroliranu kontrakciju, što može uzrokovati stalnu potrebu za mokrenjem.
 • Bolesti bubrega kao što su upala bubrega ili nefropatija, mogu smanjiti sposobnost bubrega da kontrolira protok mokraće, što može uzrokovati stalnu potrebu za mokrenjem.

NOĆNO MOKRENJE PRIRODNI LIJEK

Iako ne postoji prirodni lijek za noćno mokrenje koji će u potpunosti eliminirati ovaj problem, brojni su prirodni način kako si pomoći kod učestalog mokrenja po noći:

 1. Redovito vježbanje: Redovito vježbanje pomaže jačanju mišića trbuha i zdjelice, što može smanjiti ili eliminirati simptome noćnog mokrenja. Preporučuju se vježbe za jačanje trbušnih i zdjeličnih mišića.
 2. Kontrola tjelesne mase: Prekomjerna tjelesna težina može pritiskati mjehur, što može uzrokovati noćno mokrenje. Smanjivanje tjelesne mase putem zdrave prehrane i vježbanja može pomoći smanjivanju simptoma.
 3. Zdrava prehrana: Izbjegavanje učestalog unosa kofeina, alkohola i velikih količina tekućine prije spavanja može smanjiti simptome noćnog mokrenja. Također, jedenje hrane bogate vlaknima i uravnotežene prehrane može pomoći smanjivanju simptoma.
 4. Relaksacija: Noćno mokrenje može biti uzrokovano stresom, tako da praćenje tehnika relaksacije poput disanja, meditacije ili joge može pomoći smanjivanju simptoma.
 5. Uzimanje dodataka prehrani: kao što su REGEN50 proizvodi, koji sadrži isključivo prirodne sastojke koji su stoljećima poznati po protuupalnom djelovanju na simptome urinarnih tegoba (poput učestalog mokrenja noću i danju..) te općenito na cjelokupno zdravlje mokraćnog sustava, kao i na prevenciju bolesti prostate kod muškaraca i žena.