Povećana prostata je uobičajeno stanje kod muškaraca starijih od 50 godina. Prema nekim procjenama, oko 50% muškaraca u dobi od 60 godina i oko 90% muškaraca u dobi od 80 godina pati od povećane prostate. Međutim, broj ljudi koji pate od povećane prostate varira ovisno o čitavom nizu čimbenika, uključujući geografsku lokaciju, prehrambene navike i način života. Važno je da redovito posjećujete liječnika kako bi se stanje pravilno dijagnosticiralo i liječilo. 

U ovom članku ćemo se detaljnije upoznati s povećanom prostatom (BHP-om), kako je prepoznati te kako smanjiti volumen prostate. 

SADRŽAJ:

 • Što je povećana prostata? 
  • Veličina prostate i dob
 • Što uzrokuje povećanu prostatu? 
 • Povećana prostata simptomi
 • Povećana prostata liječenje
  • Lijekovi za smanjenje prostate
  • Kako smanjiti volumen prostate na prirodan način?
 • Uzrokuje li povećana prostata rak?
 • Koliko često je potrebno kontrolirati prostatu?

ŠTO JE POVEĆANA PROSTATA?

Povećana prostata, također poznata kao benigna hiperplazija prostate (BHP), je stanje koje se javlja kod muškaraca starijih od 50 godina i često se smatra jednim od najčešćih zdravstvenih problema kod muškaraca. U većini slučajeva, povećana prostata ne predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju, ali može dovesti do simptoma kao što su poteškoće s mokrenjem, bol u leđima i donjem dijelu trbuha, te često mokrenje. U nekim slučajevima, povećana prostata može dovesti do infekcija mokraćnog sustava, pa je važno redovito posjećivati liječnika kako bi se stanje pravilno dijagnosticiralo i liječilo. Postoje različite metode liječenja povećane prostate, uključujući lijekove, operacije i fizikalnu terapiju.

zdrava vs. povećana prostata

VELIČINA PROSTATA I DOB

Prostata je žlijezda koja se nalazi ispod mjehura i okružuje mokraćnu cijev (uretru). Veličina prostate može varirati kod različitih muškaraca i može se mijenjati tijekom života.

Kod dječaka prije puberteta, prostata je obično veličine graška. Tijekom puberteta prostata raste zbog rasta hormona testosterona u tijelu.

Kod mlađih muškaraca, prostata obično teži oko 20-30 grama (oko 3-4 cm u promjeru). Međutim, kako muškarci stare, njihova prostata može rasti te se može pojaviti povećana prostata.

U dobi od 40-50 godina, prosječna veličina prostate je oko 4-5 cm u promjeru. Kod muškaraca u dobi od 60-70 godina, prosječna veličina prostate je oko 5-6 cm.

Međutim, svaki muškarac je različit, a sukladno s time i veličina prostate. Povećanje veličine prostate ne mora nužno uzrokovati simptome ili zahtijevati liječenje. Važno je konzultirati liječnika ako se pojave simptomi koji ukazuju na povećanu prostatu.

ŠTO UZROKUJE POVEĆANU PROSTATU?

Povećana prostata može biti uzrokovana različitim čimbenicima. Najčešći uzrok je starenje. Kako muškarci stare, njihova prostata počinje rasti, što može dovesti do BHP-a, odnosno povećane prostate. Hormoni također igraju važnu ulogu u razvoju BHP-a. Prostata je osjetljiva na androgene hormone, posebno dihidrotestosteron (DHT), koji se proizvodi u tijelu. Kada se razina DHT-a poveća, može doći do rasta prostate i razvoja povećane prostate.

Drugi mogući uzroci su genetika, prekomjerna težina ili debljina, nezdrava prehrana, konzumacija alkohola i pušenje. Neki znanstvenici također smatraju da može postojati povezanost između povećane prostate i nekih infekcija mokraćnog sustava, međutim, nije dovoljno istraženo.

POVEĆANA PROSTATA SIMPTOMI

Često se muškarci pitanju kako prepoznati povećanu prostatu? 

Simptomi povećane prostate uključuju:

 • Poteškoće s mokrenjem (kašnjenje ili poteškoće u započinjanju mokrenja)
 • Bol u leđima, kukovima ili donjem dijelu trbuha
 • Često mokrenje, posebno noću
 • Osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura
 • Potreba za hitnim mokrenjem
 • Slab protok mokraće
 • Nemogućnost da se mjehur u potpunosti isprazni

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, važno je da se posavjetujete sa svojim liječnikom kako bi se utvrdilo je li uzrok simptoma povećana prostata ili neki drugi uzrok. Liječnik će vam moći dati preporuke o tome kako se najbolje nositi s tim simptomima i planirati liječenje ako je to potrebno.

POVEĆANA PROSTATA LIJEČENJE

Postoje različiti načini liječenja povećane prostate, uključujući lijekove, fizikalnu terapiju, a ponekad i operaciju. Lijekovi koji se obično koriste za liječenje povećane prostate uključuju alfa-blokatore, koji smanjuju mišićni tonus u prostati, i inhibitori 5-alfa-reduktaze, koji smanjuju veličinu prostate. Fizikalna terapija uključuje posebne vježbe za jačanje mišića prostate i mjehura, koje pomažu ublažiti simptome. U nekim slučajevima, operacija može biti potrebna za smanjenje veličine prostate. Kirurško liječenje je važno za one pacijente s teškim simptomima gdje lijekovi nisu bili dovoljno učinkoviti. Međutim, kirurško liječenje također može imati neželjene nuspojave, kao što su inkontinencija i probleme s erekcijom.

Ako imate povećanu prostatu, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom o najboljem načinu liječenja za vas.

Povećana prostata liječenje

LIJEKOVI ZA SMANJENJE PROSTATE

Kao što smo već spomenuli postoje dva glavna tipa lijekova za smanjenje volumena prostate: alpha-blokatori i inhibitori 5-alfa-reduktaze.

 1. Alpha-blokatori: Ovi lijekovi djeluju smanjujući mišićni tonus u prostati, što omogućuje lakše mokrenje. Oni se koriste za liječenje simptoma benigne hiperplazije prostate (BHP), koji uključuju često mokrenje, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura, i bolno mokrenje. Alpha-blokatori djeluju brzo te većina pacijenata osjeća olakšanje simptoma unutar nekoliko tjedana od početka liječenja. Primjeri alpha-blokatora su tamsulosin, alfuzosin, i doxazosin.
 2. Inhibitori 5-alfa-reduktaze: Ovi lijekovi smanjuju proizvodnju dihidrotestosterona, hormona koji je povezan s rastom prostate. Oni se koriste za liječenje BPH-a te se mogu koristiti zajedno sa alpha-blokatorima ili odvojeno. Inhibitori 5-alfa-reduktaze djeluju sporije nego alpha-blokatori, te se simptomi mogu smanjiti tek nakon nekoliko mjeseci liječenja. Primjeri inhibitora 5-alfa-reduktaze su finasterid i dutasterid.

Navedeni lijekovi za smanjenje prostate mogu biti djelotvorni u liječenju prostate te se mogu koristiti zajedno ili odvojeno. Važno je napomenuti da lijekovi mogu imati neželjene nuspojave, te se treba posavjetovati sa svojim liječnikom o najboljem planu liječenja za vas.

KAKO SMANJITI VOLUMEN PROSTATE NA PRIRODAN NAČIN?

Brojni su prirodni načini kako smanjiti volumen prostate te time ublažiti simptome povećane prostate. Evo nekoliko primjera:

 1. Zdrava prehrana: Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za liječenje povećane prostate je uvesti zdravu, uravnoteženu prehranu. To uključuje velike količine voća, povrća, cjelovitih žitarica i proteina, te izbjegavanje prerađene i masne hrane.
 2. Uzimanje dodataka prehrani, neki dodaci prehrani, poput Regen50 proizvoda,  mogu pomoći smanjiti simptome povećane prostate.
 3. Redovita tjelesna aktivnost – Vježbanje može pomoći da se održi zdrava težina i poboljša cirkulacija krvi, što može utjecati i na simptome povećane prostate.
 4. Redovito mokrenje – pokušajte ići na WC čim osjetite potrebu za mokrenjem kako biste spriječili zadržavanje urina u mjehuru i povećanje pritiska na prostatu.
 5. Ograničite unos kofeina i alkohola: Kofein i alkohol mogu izazvati urgenciju mokrenja i povećati noćno mokrenje. Ograničenje konzumacije ovih proizvoda može smanjiti simptome povećane prostate.
 6. Fitoterapija: neki prirodni sastojci mogu biti korisni kod ublažavanja simptoma povećane prostate, kao što su Saw Palmetto, beta-sitosterol, Pygeum africanum, itd. Upravo su navedeni sastojci i sastavni dio Regen50 proizvoda. 

Regen50 proizvodi sadrže snažnu formulu koja djeluje na prostatu te urinarni sustav i na potenciju (erektilnu disfunkciju), libido, vitalnost, seksualnu snagu, održavanje zdrave razine testosterona te cjelokupno seksualno zdravlje muškaraca.

UZROKUJE LI POVEĆANA PROSTATA RAK?

Povećana prostata sama po sebi ne uzrokuje rak. Međutim, pojavom povećane prostate povećava se rizik od razvoja raka prostate. Stoga je važno obavljati redovne liječničke preglede kako bi se rano otkrile bilo kakve promjene na prostati i propisalo odgovarajuće liječenje.

KOLIKO ČESTO JE POTREBNO KONTROLIRATI PROSTATU?

Svaki muškarac treba razmotriti redovite preglede prostate za rano otkrivanje raka prostate i drugih bolesti prostate. Preporuke se mogu razlikovati ovisno o dobi, o tome postoji li rizik od raka prostate kao i drugim faktorima.

Muškarci koji imaju veći rizik od raka prostate odnosno oni koji imaju obiteljsku povijest raka prostate, trebali bi razmotriti pregled i prije 40-te godine života.

Svakako je preporuka da se prvi urološki pregled obavi najkasnije s 45 godina. U slučaju da se ne pojavljuju nikakve tegobe, preporučuje se preventivni pregledi barem jednom godišnje.

Ako se kod vas pojave simptomi povezani s povećanom prostatom, kao što su teškoće s mokrenjem, bol prilikom mokrenja, krv u mokraći ili sjemenu, važno je da se posavjetujete sa svojim liječnikom.