Iako veza između alkohola i prostate nije potpuno razjašnjena, prekomjerno konzumiranje alkohola može imati negativne posljedice na zdravlje prostate.
U nastavku ovog članka bavimo se utjecajem alkohola na prostatu, te rizicima koji proizlaze iz prekomjerne konzumacije, uključujući i rak prostate.

KAKO ALKOHOL UTJEČE NA PROSTATU?

Alkohol može imati negativan utjecaj na zdravlje prostate, ovisno o količini konzumiranog alkohola i individualnom zdravstvenom stanju.

Prekomjerno konzumiranje alkohola može povećati rizik od razvoja upale prostate te drugih zdravstvenih problema povezanih s prostatom.

Evo nekoliko načina kako alkohol utječe na zdravlje prostate:

  • Povećava rizik od upale prostate: To se može dogoditi jer alkohol može oštetiti stanice prostate i uzrokovati upalu.
  • Smanjuje učinkovitost lijekova protiv upale prostate: Ako pijete alkohol dok uzimate lijekove protiv upale prostate, može doći do smanjenja njihove učinkovitosti.
  • Alkohol utječe na povećanu razinu testosterona, što može dovesti do povećanja rizika od razvoja benigne hiperplazije prostate (BHP) i raka prostate. Testosteron je hormon koji igra važnu ulogu u razvoju i funkcioniranju prostate.
  • Povećava rizik od raka prostate: Prekomjerno konzumiranje alkohola može povećati rizik od raka prostate jer može oštetiti stanice prostate i uzrokovati njihovu mutaciju.

Iako postoje neka istraživanja koja navode da umjerena konzumacija alkohola može imati neke zdravstvene prednosti, prekomjerna konzumacija alkohola je štetna za zdravlje. Stoga, preporučuje se da muškarci ograniče unos alkohola ili ga u potpunosti izbjegavaju kako bi se smanjio rizik od problema s prostatom.

Osim što bi trebalo izbjegavati pretjeranu konzumaciju alkohola, donosimo i druge preporuke kojima možete utjecati na zdravlje prostate:

  1. Konzumirajte zdravu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i niskokaloričnim bjelančevinama.
  2. Redovito se krećite i održavajte zdravu tjelesnu težinu kako bi se smanjio rizik od raka prostate.
  3. Izbjegavajte pušenje i konzumiranje prekomjerne količine alkohola.
  4. Redovito se javljajte na preglede prostate kako biste otkrili eventualne promjene u ranoj fazi.
  5. Ako imate povećan rizik od raka prostate, ili ako imate simptome kao što su često mokrenje, bol u mokraćnom mjehuru ili krv u mokraći, posjetite svog liječnika.
  6. Uzimajte dodatke prehrani, poput Regen50 proizvoda, koji sadrže provjerene prirodne sastojke, kao i vitamine i minerale koji su važni za zdravlje prostate i mokraćnog sustava.

Pročitajte koji su najbolji lijekovi za prostatu bez recepta.