Što se muškog zdravlja tiče, možemo pretpostaviti da niti jedan od muških organa nije toliko čest predmet razgovora, diskusija, razmjene mišljenja i iskustava, strahova, ali i često apsolutno neutemelljenih tvrdnji – kao što je to prostata. Taj trend je u zadnjih nekoliko godina doživio svojevrsnu ekspanziju zahvaljujući širenju interneta, brzini i dostupnosti informacija, utjecajima od strane farmaceutske industrije, ali ujedno i kao trend dizanja svijesti i opće zdravstvene prosvjećenosti.

Što je to prostata?

Prostata (grč. prostátēs) ili predstojna žlijezda, je složena egzokrina žlijezda i dio muškog reproduktivnog sustava koja je smještena smještena nisko u zdjelici, između mokraćnog mjehura i rektuma, a djelimice okružuje mokraćnu cijev (uretru) koja provodi urin iz mjehura kroz penis. Funkcija prostate je izlučivanje blago alkalne, mliječno bijele tekućine koja obično čini oko 30% volumena sjemena zajedno sa spermatozoidima i sjemenom tekućinom.  Tekućina tj. sekret iz prostate igra zaštitnu ulogu u prehrani spermija na njihovom putu do ženske jajne stanice u maternici i oplodnje. Stoga, možemo zaključiti da je jedna od temeljnih funkcija prostate usko povezana s muškom plodnosti. Prostata se mijenja s godinama. Neke od najčešćih promjena koje se na prostati mogu primijetiti već u ranim četrdesetima su različiti vidovi upala prostate (prostatitis) i naznake benigne hiperplazije prostate (BPH).

Prostata se nalazi u direktnom odnosu s mokraćnom cijevi, ali i s mokraćnim mjehurom, te tako igra vrlo važnu ulogu u plodnosti muškarca. Međutim, ne treba smetnuti s uma da dobar dio ljudi često to ne razlučuje od seksualnosti. Pa tako i najmanje tegobe povezane s urinarnim funkcijama, a pogotovo one povezane s erektilnom funkcionalnošću muškarca, nerijetko znaju biti uzročnici gubitka samopouzdanje te osjećaja poljuljane muškosti, što vodi do briga i strahova koji često nemaju uporište u realnosti. Ukoliko sumnjate na probleme s prostatom, svakako se obratite svom liječniku koji će vas pregledati ili poslati na dalje pretrage. Prevencija je najbolji lijek, u pravilu 1-2 puta godišnje s neškodljivim, specijaliziranim, prirodnim dodacima prehrani poput REGEN50.

Anatomija prostate

Spomenimo ipak ono očito, samo muškarci imaju prostatu. Prostata je egzokrina žlijezda veličine oraha ili kestena te je stoga u narodu bila znana kao kestenjača. Nalazi se nisko u zdjelici, između mokraćnog mjehura i rektuma. Uz stražnju plohu prostate nalaze se dvije sitne žlijezde znane kao sjemeni mjehurići. Prostata je satkana od mnoštva sitnih žljezdanih tvorevina i njihovih izvodnih kanala. Svoje prvo povećanje prostata doživljava početkom puberteta te raste do dvadesete godine života. Druga faza promjena prostate započinje u petom desetljeću života kada se oko 35% muškaraca suočava sa svojim prvim problemima vezanim uz ovu žlijezdu.

Mokraćna cijev (uretra) djelimice prolazi kroz prostatu te se na tom dijelu mokraćne cijevi nalaze maleni otvori kroz koje protiču sekreti sjemenih mjehurića i spermiji, čineći tako u kombinaciji sa sekretom iz prostate – spermu tj. ejakulat. Jedna od osnovnih funkcija koje obavlja prostata je upravo proizvodnja većeg dijela tekućine u sjemenu. Sekret prostate, zajedno sa sjemenim mjehurićima, vrše zaštitu i obavljaju prehrambenu funkciju na putu spermija do ženske jajne stanice u maternici.

Uzimajući u obzir da uretra prolazi kroz sredinu prostate, svaka veća prostatična promjena (primjerice upala prostate, prostatitis, dobroćudno povećanje i rak) kao rezultat ima smetnje pri mokrenju. Neke od inflamatornih bolesti, kao što je akutni prostatitis, su karakteristične za mlađu mušku populaciju, dok se benigno povećanje prostate (BPH) i ozbiljnije bolesti prostate vrlo rijetko manifestiraju prije pedesete godine života muškarca.

 

Ne riskirajte, upoznajte simptome bolesti prostate >