Učestalo mokrenje? Bolnost pri mokrenju? Povišena tjelesna temperatura? Impotencija i gubitak libida? Sve su to simptomi koji mogu ukazivati na prostatitis. U nastavku ovog teksta saznajte što je prostatitis, kako ga diferenciramo te kako prirodnim putem prevenirati te ublažiti simptome prostatitisa.

Prostata je žlijezda koja čini dio muškog spolnog sustava. Smještena je odmah ispod mokraćnog mjehura, a ispred debelog crijeva. Veličine je kestena, a osnovna funkcija joj je proizvodnja tekućine u sjemenu.

 

Bolest prostate  jedan je od najučestalijih zdravstvenih problema kod muškaraca, a očituje se bolnošću u području zdjelice, poremećajima mokrenja te seksualnom disfunkcionalnošću.

Najčešće bolesti prostate su benigna hiperplazija prostate, rak prostate te prostatitis.

PROSTATITIS

Prostatitis je upala i oteknuće prostate koju prate bolnost u donjem dijelu trbuha i genitalnom području, otežano i bolno mokrenje te seksualna disfunkcija. Za razliku od karcinoma prostate koji se obično javlja kod starije populacije muškaraca, prostatitis zahvaća sve dobne skupine. Godišnje se u svijetu dijagnosticira više od  2 milijuna prostatitisa.

PROSTATITIS

Vrste prostatitisa su:

 1. Akutni bakterijski prostatitis

Uzrokuju ga pojava određenih vrsta bakterija npr. Escherichiae coli.

Kod akutnog bakterijskog prostatitisa simptomi traju do 3 mjeseca, javlja se rijetko, a manifestira se naglom i burnom reakcijom.  Simptomi su povišena tjelesna temperatura, jaki bolovi u donjem dijelu trbuha, leđima i međici uz povećanu potrebu za mokrenjem te bolnim mokrenjem. Često dolazi i do retencije (zadržavanja, nemogućnost) mokrenja. Najozbiljnija komplikacija akutnog bakterijskog prostatitisa je sepsa. U 5 do 10 % slučajeva akutni prostatitis prelazi u kronični oblik.

 1. Kronični bakterijski prostatitis

Kao i kod akutnog bakterijskog prostatitisa uzrokuju ga pojava određenih vrsta bakterija npr. Escherichiae coli. Simptomi upale kroničnog bakterijskog prostatitisa  traju dulje od 3 mjeseca, a bolest se očituje duljim asimptomatskim razdobljima uz pojavu simptoma nakon duljeg odsustva. Simptomi su blaži nego kod akutne bakterijske infekcije, a očituju se bolovima ili pritiskom u području trbuha, leđa, međici i preponama, učestalim, otežanim i noćnim mokrenjem, pečenjem i pojavom tankog, isprekidanog mlaza prilikom mokrenja, seksualnom disfunkcijom u vidu impotencije, gubitkom libida te bolnom ejakulacijom. 

 1. Kronični prostatitis / sindrom kronične zdjelične boli

Uzroci ovog oblika bolesti često su nepoznati.

Kronični prostatitis ili sindrom kronične zdjelične boli čini 80 do 90 % svih slučajeva prostatitisa. Simptomi su raznoliki no najčešće se očituje bolovima u genitalnom i anorektalnom području, bolovima u području cijele zdjelice, otežanim mokrenjem uz pojavu tankog i isprekidanog mlaza, pojavom seksualne disfunkcije koja se obično očituje bolnom ili preuranjenom ejakulacijom te impotencijom. Simptomi su prisutni najmanje 3 mjeseca unutar razdoblja od 6 mjeseci.

 1. Asimptomatski upalni prostatitis

Asimptomatski upalni prostatitis čini 10% svih prostatitisa, a najčešći uzrok su Chlamydia trachomatis i Ureaplasma urealyticum. Ovdje se radi o upali bez simptoma, a najčešće se asimptomatski upalni prostatitis otkrije nalazom upalnih stanica u mokraći prilikom dijagnostičke obrade nekih drugih stanja poput obrade neplodnosti.

Terapija

Terapija se razlikuje prema etiologiji, ali najčešće se sastoji od:

 • Antibiotska terapija
 • Alfa blokatori
 • Prirodni dodatci prehrani (REGEN50)
 • Snižavanje temperature
 • Odmaranje
 • Hidratacija

U rijetkim slučajevima apscesa prostate, primjenjuje se kirurški pristup.

U borbi protiv prostatitisa pomaže zdrav način života koji uključuje:

 • Izbjegavanje alkohola, kofeina, začinjene hrane, cigareta
 • Redovito vježbanje
 • Održavanje zdrave tjelesne težine
 • Izbjegavanje stresa
 • Dovoljan unos tekućine

Pri pojavi simptoma prostatitisa obavezno je ne ignorirati simptome te se savjetovati s liječnikom.

Priroda kao saveznik u borbi s prostatitisom

Izuzetno uspješna u prevenciji i ublažavanju simptoma prostatitisa pokazala se i priroda te njeni protuupalni plodovi, stoga se muškarcima preporučuje uzimanje prirodnih dodataka prehrani poput REGEN50 proizvoda, bogatih dokazano djelotvornim sastojcima poput:

 • Ekstrakt ploda sabal palme
 • Sjemenke bundeve
 • Ekstrakt rajčice
 • Vitamini C, E i B6
 • Cink

Na tržištu postoji niz prirodnih dodataka prehrani koji se prezentiraju kao prirodna pomoć u borbi s prostatitisom no važno je prepoznati sastojke koje sadrže te njihov omjer kako bismo mogli prepoznati kvalitetan proizvod na tržištu.

Proizvodi koji su se zbog svog sastava, koji sadrži odgovarajuće količine djelotvornih prirodnih sastojaka pokazali iznimno djelotvorni su REGEN50 i REGEN50 STRONG.

Detaljnije informacije o sastojcima, učinku, primjeni te kako i gdje kupiti REGEN50 i REGEN50 STRONG možete pronaći na njihovim službenim web stranicama.