Prostatitis je bolest koja pogađa prostatu, odnosno, ona je upala prostate koju uzrokuje bakterija. Svaka četvrta bolest koja pogađa muški urogenitalni sustav, dijagnosticira se kao prostatitis. To je vrlo neugodna upala koja može postati značajan problem ako iz akutne prijeđe u kroničnu. Tada je njeno liječenje mnogo dugotrajnije i teže, a može se proširiti i na druge organe.

Od upale prostate obolijevaju uglavnom muškarci srednje dobi. Iako ova bolest nije toliko česta, jer napada tek jednog od 2000 muškaraca i to uglavnom starijih, koji već imaju problema s povećanom prostatom, problemu u svakom slučaju treba pristupiti ozbiljno. Bolest u većem broj slučajeva uzrokuje Escherichia Coli, koja je i inače česti uzrok bakterijskih infekcija mokraćnih puteva. Kako se upala ne bi razvila, potrebno je što prije postaviti dijagnozu i započeti liječenje.

Uzroci prostatitisa

Kao što smo rekli, najčešći uzročnik ove bolesti su bakterije iz probavnog trakta koje igrom slučaja, često lošom higijenom, uđu u mokraćovod i izazovu upalu. Uz E.coli, kao najčešćeg uzročnika, krivci mogu biti i proteus, pseudomonas i mnoge druge bakterije. Ipak, postoje i druge okolnosti koje mogu dovesti do upale prostate.

Kronične upale često su posljedica upala susjednih organa, primjerice sluznice mokraćnog mjehura, što se zatim proširi na prostatu. Infekcija može uslijediti i spolno prenosivom bolesti, ali i mnogim drugim slučajevima koji pogoduju razvoju bakterija, na primjer, predugim zadržavanjem mokraće u mjehuru, rijetkom ejakulacijom, infekcijom uslijed obavljanja pregleda ili biopsija, ozljedama prostate i slično.

Infekcija se može razviti i padom imuniteta, odnosno poremećajem imunološkog sustava, ali i poremećajem živčanog sustava.

Simptomi prostatitisa

Prostatitis ima slične simptome kao i svaka druga upala. To su slabost u tijelu, povišena ili čak jako visoka temperatura, groznica i bolovi, pogotovo u području spolnih organa. Ako je infekcija zahvatila urinarni trakt, prvi simptomi su osjećaj peckanja pri mokrenju i neugodna bol za vrijeme i nakon mokrenja. Budući da se tijekom upale prostata poveća, mokrenje često bude otežano, a time i učestalo.

Kako infekcija napreduje, tako bolovi postaju sve jači. Iz područja oko spolnih organa širi se na prepone, trbuh i donji dio leđa, što često znači da infekcija zahvaća i bubrege. Nelagoda u penisu u testisima se pojačava, čak i dok se ne mokri, a simptomi nalik gripi postaju sve izraženiji.

Ako se upala prostate zanemari, ona vrlo brzo može postati kronična. Neadekvatno liječenje može dovesti do zagnojavanja prostate koja na kraju može i prsnuti, pa time infekciju proširiti i na mokraćnu cijev te izazvati tešku infekciju ostatka urinarnog trakta. Svakako se preporučuje muškarcima od 40-te godine starosti preventivno uzimati jednom ili dva puta godišnje neki od specijaliziranih, prirodnih dodataka prehrani. 

Simptomi PROSTATITISA

 

Liječenje prostatitisa

Budući da je ovoj bolesti najčešće uzročnik bakterija (kronični bakterijski prostatitis), ona se u većini slučajeva ne može izliječiti bez upotrebe antibiotika. U slučaju kad se radi o nebakterijskom uzroku bolesti (kronični nebakterijski prostatitis) i kad su u pitanju blagi ili umjerni simptomi, tada se može primjeniti terapija prirodnim, specijaliziranim dodacima prehrani. Lijekovi se uvijek uzimaju i doziraju uz preporuku liječnika. Ako je infekcija izazvala simptome visoke temperature, onda je potrebno uzimati i tablete za snižavanje temperature, a po potrebi i analgetike. Također, ako je zbog uzimanja lijekova uslijed kroničnog bakterijskog prostatitisa, a kao nuspojava, došlo do erektilne disfunkcije, samnjenja libida, tada se također mogu uzimati prirodni dodaci prehrani koji utjeću na poboljšanje erekcije i libida. Vrlo je važno početi s liječenjem u ranim stadijima upale, kako se ne bi pretvorila u kronični problem.

Uz konvencionalne lijekove, izlječenje (kroničnog nebakterijskog prostatitisa) se može pospješiti i nekim prirodnim preparatima kao što je Regen50. Također, njihova upotreba idealna je za prevenciju upala, što se posebno preporučuje osobama koje su ili sklone upalama ili već boluju od kroničnog prostatitisa, pa žele smanjiti mogućnost njenog razvitka.

Glavni borac protiv upala prostate je pravilna prehrana. Preporučuje se redovita konzumacija graha, jezgričastog voća, posebno nara, soje, lisnatog povrća, poput kelja, cvjetače i prokulica, raznih sjemenki, poglavito, bundeve, lana i kurkume. Posebno je važno uzimanje hrane bogate cinkom, jer cink i inače odlično djeluje na probleme s prostatom, a pojačati treba i uzimanje beta karotena i vitamina C i E.

Za liječenje i sprječavanje upala važne su i omega 3 masne kiseline, koje se nalaze u plavoj ribi, a koje jačaju imunitet i štite organizam od infekcija. Također, preporučuje se redovita konzumacija zelenog čaja, ali i obične vode, koja će izazivati mokrenje i spriječiti razvoj bakterija u mokraćnom sustavu.

Uz zdravu prehranu, važna je i redovita tjelovježba. Ona će poticati cirkulaciju, važnu za zdravlje prostate. Redovita ejakulacija jednako je važna, budući da izbacivanje sjemena, kao i mokraće, sprječava razvoj bakterija u testisima.

Prevencija bolesti puno je bolja od njenog liječenja, ipak, ako osjetite već prve simptome upale prostate, svakako potražite pomoć liječnika i ne dopustite da se bolest razvije u kroničnu tegobu.

 

Pročitaj više o prirodnim lijekovima za prostatitis >