Pušenje je jedan od glavnih faktora rizika za razvoj raka prostate. Istraživanja su pokazala da pušači imaju dvostruko veću šansu za razvoj ove bolesti u odnosu na nepušače. U ovom članku ćemo razmotriti kako pušenje utječe na prostatu i zašto je važno prestati pušiti kako bi se smanjio rizik od raka prostate.

KAKO PUŠENJE UTJEČE NA PROSTATU?

Pušenje može imati negativan utjecaj na zdravlje prostate. Pušenje može povećati rizik od razvoja upale prostate i drugih zdravstvenih problema povezanih s prostatom.

Evo nekoliko načina kako pušenje utječe na zdravlje prostate:

  • pušenje može dovesti do oštećenja DNA u stanicama prostate, što može dovesti do nastanka tumora. Kancerogene tvari koje se nalaze u duhanskom dimu, poput katrana i nikotina, mogu oštetiti DNA stanica i dovesti do mutacija koje mogu dovesti do razvoja tumora.
  • duhanski dim može suziti krvne žile, što može smanjiti protok krvi u prostatu i dovesti do promjena u funkcioniranju prostate.
  • nikotin, kemikalija koja se nalazi u duhanskom dimu, može utjecati na razinu testosterona i estrogen, hormona koji su važni za rast i razvoj prostate.
  • pušenje može ometati funkciju imunološkog sustava, što može povećati rizik od razvoja malignih tumora u prostati. Duhanski dim može oštetiti stanice imunološkog sustava, čime se ometa njihova sposobnost da prepoznaju i unište abnormalne stanice.

S obzirom da pušenje predstavlja značajan rizični faktor za razvoj raka prostate, preporuka je prestati s pušenjem radi očuvanja zdravlja prostate.

Osim navedenog savjeta, donosimo i dodatne koji mogu pomoći za održavanje zdravlja prostate:

  1. Preporučuje se da muškarci stariji od 50 godina redovito obavljaju pregled prostate, kako bi se rano otkrile eventualne promjene na organu.
  2. Pravilna prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i niskokaloričnim bjelančevinama može pomoći u održavanju zdravlja prostate.
  3. Redovito vježbanje pomaže u održavanju tjelesne težine i krvnog tlaka pod kontrolom, što također može pomoći u održavanju zdravlja prostate.
  4. Prestanak pušenja može smanjiti rizik od raka prostate i drugih bolesti koje su povezane s pušenjem.
  5. Prekomjerna konzumacija alkohola može povećati rizik od raka prostate, stoga se preporučuje umjerena konzumacija.
  6. Neki prirodni proizvodi, kao što je Regen50 mogu pomoći u održavanju zdravlja prostate.

REGEN50 i REGEN50 STRONG su učinkoviti zbog visoke kvalitete i posebne ekstrakcije sirovina od kojih su proizvedeni. Formulacije oba proizvoda čini iznimno veliki broj biljnih ekstrakata te vitamina, mineral i antioksidansa. Brojne znanstvene studije dokazuju njihovo pozitivno i aktivno djelovanje na prostatu i bolesti prostate, urinarni sustav, liječenje impotencije i obnavljanje funkcije prirodnog postizanja erekcije, održavanja seksualne želje (libida) te na održavanje normalne razine testosterona.