RAK PROSTATE – SIMPTOMI, RAZVOJ, LIJEČENJE.

MOŽE LI SE RAK PROSTATE SPRIJEČITI?

Rak prostate razvija se kao rezultat progresivne serije pogrešaka koji se javljaju u genima koji kontroliraju rast stanica u prostati. Ti se “kvarovi” mogu naslijediti ili razviti kao posljedica oštećenja DNA, materijala koji kontrolira funkciju stanice uzrokovan dijetalnim komponentama i kemikalijama koje izazivaju rak ili zračenja. Normalno, stanice se dijele samo kad ih tijelo treba, a proces je pod strogom genetskom kontrolom. Kada se ova genetska kontrola razgrađuje i stanice počinju dijeliti na neregulirani način, formira se višak stanica (tumor).

Tumor prostate može biti benigni ili maligni, ovisno o njegovoj sposobnosti da napadne zdravo okolno tkivo. Zbog svoje sposobnosti da napadne okolna područja, rak se može proširiti i na mjesta oko prostate, u tom slučaju se kaže da je “lokalno napredan”. Također se može proširiti na udaljenim mjestima u procesu poznatom kao metastaza, koji se javlja kada rak postane napredniji. Stanice raka mogu se odvojiti od tumora u prostati i ući u krvotok i limfni sustav (potonji je mreža sitnih posuda koje ispiru tekućinu iz svih organa u tijelu). Na taj se način stanice raka mogu širiti na druge dijelove tijela (na primjer, limfni čvorovi ili kosti) i, kao sjeme koje raste u plodnom tlu, nastaju sekundarni tumori.

Najraniji stupanj u nekontroliranom rastu stanica nije stvarna malignost, već pred pred-malignost, medicinski poznata kao intraepitelna neoplazija prostate (kratko = INP). INP je karakteriziran “gomilanjem” stanica unutar prostate, ali u ovoj fazi nema invazije na zdravo tkivo. S vremenom, međutim, ove stanice se dijele i mogu razviti sposobnost da napadnu tkivo prostate. Takvi raniji znakovi invazije daju patologu ispitivanje uzorka (biopsija) tkiva prostate pod mikroskopom, što pokazuje da se stvarni rak razvio od malignih promjena INP-a. U ovoj fazi, razina PSA u krvi obično počinje rasti – što je još jedan znak da se invazivni rak prostate prostate razvija.

Kako se rak razvija iz stanice prostate, kada se gledaju pod mikroskopom, raniji manje agresivni slični su normalnom tkivu. Kako rak postaje agresivniji i potencijalno opasan, te se sličnosti progresivno gube. Taj je proces poznat kao “de-diferencijacija” i u potpunosti ga je opisao patolog dr. Gleason. Uzorak tkiva prostate razlaže se na stupnjeve tzv. “Gleasonovom metodom” prema obliku, veličini i strukturi stanica u uzorku. Ocjene su od 1 do 5 – što je veći broj, to je rak opasniji.

Budući da se stanice ne pojavljuju ujednačene preko uzorka tkiva, obično se procjenjuju dva najistaknutija područja, a dvije su ocjene dodane zajedno kako bi se dobilo ono što je poznato kao “Gleasonov rezultat”. Liječnici ga mogu koristiti za procjenu rizika od progresije kod svojih pacijenata. Što je veći rezultat (od 2-10), to je potencijalno opasniji rak u smislu širenja na kosti i limfne čvorove. Jednom kada su stanice raka prostate razvile sposobnost da upadnu u tkivo, one se u početku šire lokalno unutar žlijezde i potom počnu upadati u kapsulu koja okružuje žlijezdu. Mali tumori mogu se otkriti samo ispitivanjem biopsije očito normalne žlijezde pod mikroskopom dok se veći tumori često se mogu osjećati kao čvrsti čvorovi tijekom pregleda kroz stražnji prolaz (rektum), poznat kao digitalni rektalni pregled.

U početku, rak se lokalno širi tkivima oko prostate, poput mjehurića. Na kraju, međutim, može se proširiti na udaljenijim mjestima, poput kostiju. Mehanizmi kojima stanice raka stječu životnu opasnu sposobnost širenja (metastaze) trenutno su predmet intenzivnog proučavanja. Razvoj nove opskrbe krvlju naziva se “angiogeneza”, a inhibitori angiogeneze, koji uključuju nepoznat lijek talidomid, kao i novije sredstvo kao što je Avastin (bevacizumab), daju vrlo obećavajuću nadu na putu liječenja raka prostate; međutim, nijedna od njih nije odobrena za kliničku upotrebu kod muškaraca s karcinomom prostate.

Svaka od glavnih bolesti prostate se može liječiti, pa čak i rak prostate, no ako budete dugo čekali na liječenje, niti kirurgija ni radioterapija neće biti, u konačnici, uspješna. Kod benigne hiperplazije prostate (BPH)-a, nekoliko je studija potvrdilo da postoji razina sekundarne štete na mjehuru uzrokovanu opstrukcijom, nakon čega potpuni oporavak postaje manje vjerojatan. A ako prostatitis postane kroničan, često su potrebni ponovljeni i dugotrajni postupci liječenja.

stupnjevi raka prostate

 

Može li se rak prostate spriječiti?

Naravno, ne možete mijenjati svoju dob, podrijetlo ili rasu (to su ”nepromijenjivi čimbenici”). Međutim, identificirani su i neki drugi čimbenici rizika za rak prostate, nad kojima možete imati neki utjecaj – čimbenici kao što su načina života, prehrana i vježbanje te preventivno djelovanje (pogledajte Alternativne metode liječenja bolesti prostate). Osim toga, različiti prirodni dodaci prehrani, kao što je npr. REGEN50, mogu pružiti određenu zaštitu u prevenciji.

Zemljopisno, rak prostate postaje sve češći, a Norveška i Švedska imaju najveće stope smrtnosti od bolesti raka prostate. Ova činjenica ukazuje na dva daljnja moguća promjenjiva čimbenika rizika – nizak vitamin D i nisku izloženost sunčevoj svjetlosti koja sama pomaže tijelu da proizvodi vitamin D. Ovaj dokaz pruža dobar izgovor za redovite zimske praznike na suncu!

Kao što je već spomenuto, karcinom prostate karakterizira abnormalno prekomjeran rast stanica prostate. Budući da znanstvenici razotkrivaju korake koji su uključeni u razvoj ovog abnormalnog staničnog porasta, moguće je, a doista i vjerojatnije, da ćemo jednog dana moći intervenirati da spriječimo najranije faze bolesti.

Niz spojeva koji imaju ovaj potencijal trenutačno se istražuju radi djelotvornosti i sigurnosti. Jedan od problema je u tome što je znatno teže (i skupo) dokazati da je određeni lijek ili vitamin sposoban spriječiti bolest nego dokazati da se može izliječiti određeni problem nakon što se razvio. Budući da nikada nismo sigurni tko će razviti lijek za bolest kao što je rak prostate, vrlo velik broj pojedinaca mora biti proučavan dugi niz godina (5, 10 ili čak 15) prije nego što budemo sigurni da lijek može sigurno i učinkovito spriječiti nastale bolesti.

Lijek Proscar (finasterid) je ocijenjen zbog svoje preventivne aktivnosti. Izvještaj je pokazao da se 25% manje slučajeva raka prostate dogodilo kod muškaraca liječenih Proscarom u dozi od 5 mg dnevno. Iznenađujuće, međutim, oni karcinomi koji su se pojavili činili su se agresivniji u prirodi nego oni koji su se dogodili kod muškaraca koji nisu liječeni Proscarom. Iz tog razloga, Proscar nije odobren za uporabu kao preventivno sredstvo.

Druga velika studija, poznata kao REDUCE, ispitala je lijek koji djeluje slično Proscaru, odnosno Avodart (dutasterid). Otkrila je da je vjerojatnost dobivanja raka prostate bila manja za 23% kod muškaraca koji su uzimali dutasterid tijekom 4 godine u usporedbi s muškarcima koji su uzimali placebo (lažne lijekove). Još jednom, ipak, bilo je zabrinutosti zbog vrlo malog povećanja broja agresivnih karcinoma u skupini koja je primala dutasterid. Zbog toga niti Proscar ni Avodart nisu licencirani za prevenciju raka prostate. Nedavno su počeli s izvješćima koja sugeriraju da lijekovi koji snižavaju kolesterol poznati kao statini, kao što je Lipitor (atorvastatin), mogu ponuditi zaštitu u prevenciji od raka prostate, kao i bolesti srca. Ovo je zanimljivo, no tek treba biti potvrđeno. Bez sumnje će se pojaviti i drugi takozvani kemopreventivni agensi, budući da se provode još istraživanja.

Kad govorimo o prevenciji, svakako se preporučuje muškarcima od 40-te godine starosti, najmanje jedanput do dva puta godišnje uzimanje nekog od kvalitetnih prirodnih dodataka prehrani. Za sada su se najučinkovitiji prirodni dodaci prehrani pokazali oni koji sadrže većinu ovih sastojaka: sabal palmu, korijen koprive, sjemenke bundeve, afričku šljivu, maku, likopen, L-arginin, cink, magnezij, vitamine B6, E, C, indijski tamjanovac.