Prostata ima važnu ulogu za zdravlje muškarca. Razlog: problemi s prostatom vrlo su česti, posebno u starijoj dobi. Od 70.-e godine života promjena prostate zapravo je više pravilo nego iznimka. To često nije razlog za zabrinutost, ali prostata može uzrokovati neugodne simptome. Ovdje pročitajte sve što trebate znati o tom malom organu u muškom tijelu, koje se bolesti i tegobe javljaju i, iznad svega, koje su mogućnosti dijagnostike i liječenja dostupne.

Funkcija prostate

Što je prostata i čemu služi? Prostata je organ veličine kestena i, zajedno s testisima, jedan je od muških reproduktivnih organa. Nalazi se ispod peritoneuma u trbuhu iza stidne simfize muškarca. Tamo graniči s mokraćnim mjehurom i rektumom. Uretra i injekcijski kanal prolaze kroz sredinu prostate. Ponekad se prostata naziva i spolnom žlijezdom. Prostata je egzokrina žlijezda. Egzokrine žlijezde su žlijezde koje proizvode i luče sekret. Kod prostate sekret se kroz mokraćnu cijev prenosi kontrakcijama mišića tijekom ejakulacije, gdje se miješa sa spermom, čineći oko 30% ejakulata. Ejakulat tada postaje rjeđi, a spermiji pokretniji. Prostata je stoga od velike važnosti za čovjekovu sposobnost oplodnje. Muški hormon testosteron važan je za poticanje prostate i za njezin zadatak – bez njega prostata ne može pravilno izvršiti svoju zadaću.

Promjene prostate do kojih može doći

Povećana prostata česta je bolest kod muškaraca. U velikoj većini slučajeva je benigna te se naziva benigna hiperplazija prostate (BPH). U mladića starog oko 20 godina prostata teži oko 20 g. Povećanje veličine prostate tijekom života sasvim je normalno i ona može doseći i do 100 g. Mnogi muškarci to uopće ne primjećuju i nikad nemaju problema s prostatom, dok je drugima povećanje neugodno. Budući da mokraćovod i mokraćna cijev prolaze kroz prostatu, povećanje prostate može dovesti do suženja ili čak zatvaranja tih kanalića. Izlučivanje mokraće i sekreta iz prostate tada je otežano. Osim toga, česta je i upaljena prostata. Tehnički izraz za to je prostatitis. Maligne promjene na prostati javljaju se u starijoj dobi. Iako su česta bolest kod starijih muškaraca, promjene nisu nužno razlog za zabrinutost. Prostatitis ili hiperplazija prostate kao objašnjenje bilo kakvih problema benigni su i stoga daleko bezopasniji uzroci problema. Dakle, nema potrebe pretpostavljati najgore. Srećom, unatoč učestalosti problema s prostatom, postoje prirodni dodaci prehrani koji pozitivno utječu na prostatu. Jedan od njih je Regen50.

Saznaj kako najbolje liječiti prostatitis.  

Simptomi povećane prostate

Mnoge od promjena prostate ne uzrokuju nelagodu. Međutim, postoje neugodni simptomi tipični za promjene na području prostate. To uključuje:

  • Učestalo mokrenje
  • Pojačanu potrebu za mokrenjem
  • Isprekidan mlaz urina
  • Osjećaj pečenja i bol u donjem dijelu trbuha
  • Probleme s potencijom

Kao što je već spomenuto, mnoge od ovih pritužbi javljaju se kao rezultat suženja uretre i / ili mokraćne cijevi zbog povećanja prostate. Suženje može dovesti do odsutne ili neuobičajeno slabe ejakulacije. Mlađi muškarci koji žele imati dijete s partnerom tada imaju problema s plodnošću.

Problemi s mokrenjem još su češći. To može biti slab mlaz urina, isprekidan mlaz urina ili takozvani zaostali urin koji ostaje u mjehuru što pogoduje brojnim bakterijama te može doći do cistitisa. To se, pak obično može liječiti antibioticima, ali se često ponavlja ako se ne liječi stvarni okidač: povećana prostata. Regen50 stoga kombinira nekoliko prirodnih biljnih ekstrakata koji mogu pomoći i kod simptoma i kod uzroka pritužbi.

Pregled prostate

Zbog brojnih neugodnih glasina mnogi muškarci zaziru od pregleda prostate iz straha i srama. U stvarnosti pregled je bezbolan, radi se vrlo brzo i – ovisno o osjetljivosti – dolazi do blage neugode. Najvažniji dijagnostički postupci kod liječnika su:

  • Palpacija – u takozvanom digitalnom rektalnom pregledu liječnik stavi prst s malo vazelina ili maziva u rektum. Vrhom prsta lako može doći do prostate i u roku od nekoliko sekundi može osjetiti postoji li povećanje, kvržica ili slično.
  • Ultrazvuk – Transrektalni ultrazvuk (TRUS) također se izvodi kroz rektum. Pregled traje samo nekoliko minuta.
  • Test krvi – ovdje se, između ostalog, određuje vrijednost PSA. Važan je tumorski marker i daje naznaku je li prisutna zloćudna bolest prostate. Mnogi liječnici vrijednost utvrđuju ne samo u slučaju hitne sumnje, već i kao mjeru predostrožnosti kako bi sa sigurnošću mogli isključiti maligna oboljenja.
  • Biopsija prostate – Ovaj se pregled provodi mnogo rjeđe i samo ako postoje druge abnormalnosti i hitna sumnja. To uključuje visoku razinu PSA, nagli porast PSA i abnormalne nalaze u DRE i / ili TRUS-u.

Osim toga prikuplja i pacijentovu anamnezu te sve nepravilnosti koje pacijent može prijaviti, na primjer simptome upale prostate i druga zapažanja koja ukazuju na probleme s prostatom.

Kada treba obaviti pregled prostate? Pregled je poželjan od 40.-te godine, pogotovo ako su u obitelji poznati prethodni slučajevi. U slučaju genetske predispozicije, profilaktički unos Regen50 također može imati pozitivan učinak.

Koliko su opasne promjene prostate?

Oboljeli muškarci u većini slučajeva ili nikada ne primijete promjene prostate ili ih otkriju slučajno, na primjer tijekom rutinskog pregleda. Te promjene gotovo uvijek su bezopasne. Sve dok ne izazivaju nelagodu, nema potrebe za terapijom.

No često utječu na kvalitetu života. Iako to nije opasno, pogođeni muškarci žele se riješiti simptoma. I prostatitis i benigno povećanje prostate su najčešći uzroci problema s prostatom. Kako bi se povećala kvaliteta života i izbjeglo pogoršanje, i ovdje se obično pripisuje neka vrsta terapije. Rak prostate plaši mnoge muškarce. Dijagnozu ne treba shvatiti olako, a kamoli zanemariti. Treba spomenuti da su svjetski podaci pokazali da čak 60% muškaraca starijih od 80 godina ima rak prostate. Oboljeli muškarci često nemaju problema i ne umiru od zloćudne bolesti prostate, već godinama kasnije od nekog drugog uzroka.

Kako liječiti probleme s prostatom?

Slučajne nalaze koji ne uzrokuju nikakve simptome često nije potrebno liječiti. Tada se, pod pomnom kontrolom, prati napreduje li bolest uopće i ako da, koliko brzo. Mnogi muškarci žele spriječiti povećanje prostate i pojavu simptoma. Ako imate rak, operacija prostate može biti opcija. Terapija zračenjem također se koristi kao alternativa ili dodatak te onda nije potrebna kirurška intervencija. Hormonska terapija i kemoterapija također su mogući ako imate ozbiljnu bolest. Ali što ako problem nije u malignoj promjeni prostate?

Prostatitis se obično liječi antibioticima. Uz to su propisani analgetici  i protuupalni lijekovi. A što pomaže kod povećane prostate? I kod benignih povećanja veličina prostate može se smanjiti kirurškim zahvatom. Postupak se provodi relativno rijetko. Inhibitori 5-alfa reduktaze inhibiraju proizvodnju testosterona, a time i rast žljezdanog tkiva. Regen50 također djeluje učinkovito protiv promjena na prostati. Fitosteroli su posebno obećavajući. Tu tvar biljnog porijekla može se naći u peludu koprive, bundevi, raži (žitarica) i lišću sabal palme.

Kako liječiti probleme s prostatom

Kako Regen50 iz Nutrilaga može pomoći?

Regen50 kombinira nekoliko prirodnih biljnih ekstrakata čiji su pozitivni učinci na prostatu dokazani znanstvenim studijama. Kapsule sadrže učinkovite ekstrakte iz sjemenki bundeve, lišća palmete i afričke šljive. Vitamin B6, E i C, kao i magnezij i cink zaokružuju djelovanje Regen50. Na taj način Regen50 djeluje na nekoliko razina istovremeno. To uključuje i djelovanje na BPH, povećanu prostatu i povezane probleme poput erektilne disfunkcije. Uz to pomaže i kod održavanja normalne razine libida. Regen50 se čak može sigurno uzimati i za prevenciju raka prostate.

Saznajte o najčešćim problemima s kojima se suočavaju muškarci s bolestima prostate>

Savjeti za očuvanje zdravlja prostate