Prostata je mala žlijezda koja se nalazi ispod mjehura muškaraca. Ona je odgovorna za proizvodnju tekućine koja čini dio sjemene tekućine. Veličina prostate se mijenja tijekom života muškarca, a povećanje prostate se naziva benigna hiperplazija prostate (BHP). BHP je vrlo često stanje kod starijih muškaraca, a može dovesti do problema s mokrenjem. U ovom članku saznajte sve o veličini prostate, kako se prostata mijenja tijekom života te kako očuvati zdravlje prostate.   

VELIČINA PROSTATE PO DOBI

Veličina prostate i dob

Kao što je ranije spomenuto, u mladosti, prostata je obično veličine oraha ili manja,  oko 3-4 cm u duljinu i 4-5 cm u širinu. Međutim, s godinama, prostata može početi rasti, što se naziva benigna hiperplazija prostate (BHP) ili benigno povećanje prostate. BHP se često javlja kod muškaraca nakon 50-e godine, i najčešće je povezano s hormonalnim promjenama.

U ranim fazama BHP, veličina prostate se može povećati do 5-6 cm u promjeru. Ako se veličina prostate poveća do 10 cm ili više, to se smatra značajnim povećanjem i može dovesti do ozbiljnih problema s mokrenjem. Međutim, važno je napomenuti da povećanje prostate nužno ne znači da će muškarci imati simptome BHP-a.

Velika je vjerojatnost da će muškarci, iza 60-te godine života imati neko povećanje prostate, iako ne mora nužno biti simptomatsko. Liječnik će obaviti pregled, uključujući palpaciju prostate i PSA test, kako bi utvrdio da li je veličina prostate normalna ili ne.

Svaki muškarac treba biti svjestan važnosti pravilnog praćenja zdravlja prostate i biti svjestan simptoma koji mogu ukazivati na probleme s prostatom. Ukratko, veličina prostate može se mijenjati tijekom života, i to je normalno, međutim, važni su redoviti pregledi kod liječnika kako bi se izbjegli ozbiljni problemi.

Kao izvrsno sredstvo za prevenciju zdravlja prostate i mokraćnog sustava, pokazali su se Regen50 proizvodi, prirodni dodaci prehrani za odrasle koji se uzimaju u obliku kapsula. Regen50 može suzbiti simptome poput učestalog mokrenja noću, kao i brojne uzroke problema s mokrenjem, poput benignog povećanja prostate koji je uzrok učestalog mokrenja kod muškaraca.