Ako tijekom dana i noći često odlazite u kupaonicu kako biste ispraznili stalno puni mjehur, mogli biste imati posla sa simptomom koji se zove učestalo mokrenje. Ovaj neugodni simptom može biti uzrokovan mnogim stanjima. Iako je stanje ometajuće i može biti stresno, također se može liječiti i kontrolirati i uz pomoć tableta za učestalo mokrenje.

Što je često mokrenje?

Učestalo ili često mokrenje znači imati potrebu za mokrenjem češće nego inače. Može poremetiti normalnu rutinu osobe, prekinuti ciklus spavanja i može ukazivati na određene zdravstvene probleme. Uriniranje je način na koji tijelo uklanja otpadne tekućine. Urin sadrži vodu, mokraćnu kiselinu, ureu i toksine i ostaje u mjehuru dok ne dosegne točku ispunjenosti kada ga osoba izbacuje iz tijela.

Koliko često je normalno mokriti? Većina ljudi mokri od šest do sedam puta dnevno. Često mokrenje je kada osoba mora mokriti više od sedam puta u 24 sata, ako je tijekom tog dana popila oko dvije litre tekućine.

Često mokrenje je simptom mnogih različitih zdravstvenih stanja i može imati širok izbor rješenja. U nekim trenucima života, primjerice tijekom trudnoće, žene češće mokre zbog pritiska ploda na mjehur. To je uobičajeno i uglavnom prolazi nakon poroda. Međutim, učestalo mokrenje može biti povezano s drugim zdravstvenim problemima koji nisu uobičajeni dijelovi života i ne nastaju sa starenjem. Često mokrenje može biti simptom ozbiljnijih stanja poput dijabetesa, sindroma preaktivnog mokraćnog mjehura, infekcija mokraćnog sustava ili problema s prostatom. U mnogim slučajevima, liječnik može pomoći u ublažavanju ovog simptoma liječenjem temeljnog stanja. Ali i sami si možete pomoći upotrebom bezreceptnih tableta za učestalo mokrenje REGEN50 koje su prirodno i učinkovito rješenje za prostatu, urinarne tegobe, potenciju, libido i vitalnost. Regen50 kapsule sadrže osam dokazano učinkovitih, prirodnih sastojaka i namijenjene su ženama i muškarcima.
 

Uzroci učestalog mokrenja

Potreba za mokrenjem je nešto što svi osjećaju. Ovo zajedničko iskustvo ipak nije uvijek dosljedno. Ponekad ćete možda morati mokriti mnogo češće nego što je uobičajeno za vas. Ovo se može dogoditi svakome. Muškarci, žene i djeca mogu imati ovaj simptom. Međutim, češća je u određenim trenucima vašeg života ili kada imate druga stanja.

Vjerojatnije je da ćete češće mokriti ako ste:

•  Sredovječna ili starija odrasla osoba

•  Trudnica

•  Imate povećanu prostatu

Ostali mogući uzroci učestalog mokrenja

•  Ozljede područja kao što su mjehur, kralježnica i zdjelica

•  Neurološka stanja, kao što su moždani udar i multipla skleroza (MS)

•  Prekomjerna tjelesna težina, koja stvara dodatni pritisak na mjehur

•  Starija životna dob

•  Zadržavanje mokraće tijekom duljeg razdoblja ili nepotpuno pražnjenje mjehura

•  Promjene u strukturi mokraćnog sustava

•  Kronična medicinska stanja koja utječu na imunološki sustav

•  Uzimanje diuretika

•  Konzumiranje previše pića – prekomjerne količine kofeina, alkohola, nikotina ili umjetnih zaslađivača koji mogu iritirati stijenke mjehura

•  Anksioznost

•  Dijabetes

•  Infekcije bubrega

•  Oslabljeni mišići dna zdjelice

•  Upala mjehura

•  Intersticijski cistitis

•  Rak mjehura.

Problem s učestalim mokrenjem kod muškaraca

Kod muškaraca većina slučajeva učestalog mokrenja uzrokovana je povećanom prostatom. Povećana prostata povezana je sa starenjem i može blokirati protok urina, uzrokujući učestalo mokrenje. Prema Američkoj nacionalnoj udruzi za inkontinenciju do 50 posto muškaraca osjeti simptome povećane prostate do trenutka kada navrši 60 godina. Čak 90 posto muškaraca osjeti simptome do 85. godine.

Problem s učestalim mokrenjem kod muškaraca

Drugi uzroci čestog mokrenja kod muškaraca su: infekcija mokraćnog mjehura, kamenci u mokraćnom mjehuru, rak mokraćnog mjehura. Zatim, neurološka stanja, poput moždanog udara ili Parkinsonove bolesti koje također mogu dovesti do simptoma učestalog mokrenja zbog oštećenja živaca koje rezultira slanjem pogrešnih signala. Također je moguće da privremeni čimbenici uzrokuju simptome čestog mokrenja kao što je unos velikih količina tekućine, osobito one koja sadrži kofein ili alkohol, ako uzimate lijekove koji povećavaju izlučivanje mokraće ili ako imate zatvor, mogli biste osjetiti povećanu potrebu za mokrenjem.

Učestalo mokrenje kod žena

Učestalo mokrenje češće pogađa žene nego muškarce. Jedan od razloga zbog kojeg su žene pogođenije je zato što imaju kraću mokraćnu cijev te bakterije lakše mogu dospjeti u mjehur i izazvati upalu, a jedan od simptoma upale je potreba za češćim mokrenjem.

učestalo mokrenje - miran san

Još neki od uzroka čestog mokrenja kod žena su: vaginalne iritacije i upale, spolni odnos uslijed kojeg može doći do unošenja bakterije u mokraćni trakt. Ostala stanja koja mogu dovesti do učestalog mokrenja uključuju: trudnoću, miome, niske razine estrogena kao rezultat menopauze, rak jajnika.

Kada se javiti liječniku zbog čestog mokrenja?

Osobe s čestim mokrenjem mogle bi doživjeti druge simptome na koje bi možda trebala obratiti pozornost. To se odnosi na:

•  Bol ili nelagodu tijekom mokrenja

•  Krv u mokraći

•  Gubitak kontrole mokraćnog mjehura ili urinarna inkontinencija

•  Povećana hitnost mokrenja

•  Poteškoće s mokrenjem unatoč nagonu

•  Bol u donjem dijelu leđa

•  Pojačana žeđ

•  Groznica

•  Mučnina, povraćanje ili oboje

•  Vaginalni ili iscjedak iz penisa.

Učestalo mokrenje također može ukazivati na temeljno stanje, poput infekcije bubrega. Bez liječenja, to može trajno oštetiti bubrege. Međutim, brzo liječenje može riješiti infekciju i spriječiti bilo kakve komplikacije.

muškarac u posjetu liječniku

 

Problemi s mokrenjem – dijagnoza

Ako vam često mokrenje remeti svakodnevicu bilo bi dobro da otkrijete postoji li neki ozbiljniji uzrok. Liječnik će obaviti pretrage kako bi utvrdio što je uzrok učestalog mokrenja. Postavit će vam neka pitanja, kao što su: kada su počeli vaši simptomi, koliko često mokrite, koje druge simptome osjećate, imate li neočekivano curenje urina, ako da, u kojim situacijama?

Najvjerojatnije će vas tražiti uzorak urina kako bi provjerio postoji li upala te će vam analizirati krv na povišeni šećer i proteine u krvi. Liječnik će vam također pregledati abdomen. Vjerojatno će obaviti i druge fizičke preglede, kao što su ginekološki pregled ili pregled prostate. Ostali testovi koji mogu biti korisni su ultrazvuk i citoskopija mjehura. Moguće je i da se liječnik odluči na dodatne pretrage urina koji uključuju niz testova kojima se utvrđuje koliko dobro funkcionira vaš mokraćni sustav. Primjeri uključuju urodinamsko testiranje i uroflowmetriju.

Učestalo mokrenje lijek

Učestalo mokrenje može se kontrolirati, a često i zaustaviti s vremenom i liječenjem. Ako osim čestih odlazaka na WC imate i druge zabrinjavajuće simptome poput boli ili krvi u mokraći liječenje će započeti utvrđivanjem uzroka. Ako se stanje može liječiti nekom od dostupnih terapija i simptomi bi se trebali povući. Ostala stanja poput dijabetesa ili problema s prostatom zahtijevat će posjet specijalistu. Specijalist će raditi s vama kako bi kontrolirao vaše simptome i poboljšao vašu dnevnu rutinu. Ako vam je liječnik dijagnosticirao sindrom preaktivnog mokraćnog mjehura, fizikalna terapija dna zdjelice može pomoći, a postoje i tablete za učestalo mokrenje koje se mogu koristiti za smirivanje mokraćnog mjehura. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome mogu li to biti dobre opcije za vas ili ne.

Ako u podlozi učestalog mokrenja nije neki ozbiljniji medicinski problem poput dijabetesa dobri rezultati se mogu postići primjenom metoda za jačanje mišića dna zdjelice:

•  Prilikom mokrenja pokušajte naglo zaustavite mokrenje pa zatim nastavite mokriti.

•  Stegnite rektum kao da želite zaustaviti vjetrove iz crijeva ili pražnjenje stolice, a da pritom ne koristite druge mišiće. Muškarci bi prilikom pravilnog stezanja mišića trebali uočiti blago podizanje i spuštanja penisa i testisa.

•  Kegelove vježbe. Ove vježbe se koriste za jačanje mišića dna zdjelice što pomaže u sprječavanju i liječenju inkontinencije (nekontroliranog ispuštanja mokraće) te ispadanja (prolapsa) i spuštanja (descenzusa) zdjeličnih organa koji nastaju uslijed slabljenja mišića dna zdjelice. Također su korisne i u kontroli i prevenciji nastanka hemoroida, budući da se vježbanjem poboljšava i cirkulacija analnog područja. Kegelove vježbe mogu se izvoditi u ležećem, sjedećem i stajaćem položaju. Stegnite mišiće dna zdjelice i zadržite pet sekundi pri tom pazite da stežete samo te mišiće, a ne i mišiće trbuha i stražnjice. Opustite mišiće na 10 sekundi i ponovite vježbu još devet puta. Cilj je da u jednom danu napravite pet serija, znači 50 ponavljanja.

Kako se noć bliži, pokušajte izbjegavati određenu hranu i pića za koje se zna da povećavaju vjerojatnost noćnog mokrenja.To se osobito odnosi na:

•  alkohol

•  sok od citrusa

•  kavu

•  čaj

•  rajčice i proizvodi od rajčica

•  umjetne zaslađivače.

Zatvor također može pridonijeti učestalom mokrenju vršeći pritisak na mjehur pa biste trebali povećati unos vlakana u prehrani kako biste imali redovitu probavu.

Lijek za učestalo mokrenje mogu biti i bezreceptne tablete za često mokrenje poput REGEN50 kapsula za žene i muškarce. REGEN50 kapsule učinkovito održavaju zdravlje prostate i mokraćnog sustava. One su jedinstveno, snažno, prirodno, neinvazivno i sigurno sredstvo za prevenciju i usporavanje bolesti poput dobroćudnog povećanja prostate (benigne hiperplazije prostate BHP), hipertrofije, prostatitisa te zdravstvenih tegoba poput teškog pražnjenja mokraćnog mjehura, učestalog mokrenja noću i danju, bježanja urina, urgencije, slabog mlaza mokraće, čekanja na početak mokrenja, isprekidanog mlaza, osjećaja nepotpunog pražnjenja, kapanja nakon mokrenja i bolnog mokrenja.